W ulubionej przekąsce biegaczy znajdują się trzy rodzaje węglowodanów, spośród których każdy uwalnia energię z inną prędkością. To dlatego po ich zjedzeniu uczucie sytości utrzymuje się dłużej, nie wpadasz zaraz w energetyczny dołek, a organizm napędzany jest w kilku fazach.
Najszybciej strawisz te miękkie o ciemnej skórce, bo mają dużo cukrów prostych. Im bliżej startu, tym ciemniejszy powinien być banan. Najwolniej organizm trawi banany jeszcze zielone.
„Energia z tych mniej dojrzałych uwalnia się stopniowo, choć są nieco większym obciążeniem dla układu pokarmowego, bo musi on zawartą w nich skrobię rozłożyć na proste składniki” – podkreśla dietetyk i biegacz, dr Marek Szołtysik z Katedry Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Poza tym banan to król zawartości potasu, ale ma też sporo witamin C i B6, które pomagają organizmowi w przyswojeniu regenerującego mięśnie białka.
Dlatego mamy dla Ciebie zaskakujące smakiem, ale i klasyczne połączenia banana dobre dla biegaczy. Oto 5 przepisów, które są równie znakomite, co proste.
Banany z miodem i cynamonem
2 porcje
Ten pobiegowy deser to pyszny zastrzyk energii z węglowodanów oraz działającego przeciwzapalnie cynamonu. Obierz 2 banany i przekrój je wzdłuż. Na patelnię włóż łyżkę klarowanego masła i podsmaż przekrojone banany. Po minucie dodaj łyżkę miodu i łyżkę brązowego cukru, posyp 1 łyżeczką mielonego cynamonu. Przełóż delikatnie na talerzyki i oblej masą z patelni. Oprósz talerz suchym cynamonem.
Komentarze