[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Białko dla biegacza: silne mięśnie, zero nadwagi

Biegacze potrzebują więcej wysokiej jakości białka, niż ludzie nie uprawiający sportu. Proteiny pozwalają nam osiągać lepsze wyniki, unikać kontuzji i szybciej regenerować mięśnie. Zobacz, skąd wziąć pełnowartościowe białko i ile warto go jeść.

Białko dla biegacza fot. Valentyn Volkov 2014/shutterstock.com

W porównaniu z tzw. kanapowcami, których jedyna styczność ze sportem to naciskanie kciukiem przycisków na pilocie w poszukiwaniu kanałów sportowych, biegacze potrzebują w swojej diecie dużo więcej białka. Biegając codziennie przez godzinę, zwiększasz zapotrzebowanie na białko do około 0,8 gram na każdy 1 kilogram masy ciała. Zwiększając dystans i częstotliwość treningów – zwiększasz zapotrzebowanie jeszcze bardziej.

Jak zaspokoić ten głód białka Twojego organizmu? Najlepiej będzie, jak dostarczane w posiłkach białko rozłożysz na wszystkie dania spożywane w ciągu dnia. Kluczem jest, aby dopasować się do potrzeb ciała.

Buduj mięśnie

Twoje ciało wykorzystuje białko do budowania nowych włókien mięśniowych, tak abyś stawał się silniejszy i większy. Białko odgrywa także kluczową rolę w budowaniu mitochondriów, które działają jak piece wewnątrz komórek mięśniowych. Są one odpowiedzialne za wytwarzanie energii podczas Twoich treningów. Im ciężej trenujesz, tym więcej potrzeba mitochondriów, aby napędzić mięśnie.

Spal tłuszcz

Z badań przeprowadzonych przez specjalistów pracujących dla U.S. Army wynika, że uczestnicy testów, którzy jedli dwa razy więcej białka podczas "cięcia" kalorii, niż wynika z zalecanego dziennego spożycia, stracili więcej tłuszczu i zachowali więcej mięśni, niż ci, którzy pozostali przy dawce zgodnej ze standardowymi wytycznymi.

Kolejne badania, tym razem prowadzone na University of Missouri, wykazały, że jedzenie wysokobiałkowych śniadań (zawierających około 35 gram białka), zamiast ubogich w białko przekąsek, ograniczyło apetyt badanych w ciągu dnia i zmniejszyło apetyt na potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu oraz przekąski z dużymi dawkami cukru.

Wybierz najlepsze białko

Biegacze powinni wybierać najlepsze jakościowo białko, które zawiera aminokwasy rozgałęzione (BCAA). Kwasy te są kluczowe w procesie regeneracji mięśni. W szczególności istotna jest leucyna, która stymuluje budulcową właściwość białka po ćwiczeniach. Jaja, kurczak, wieprzowina i chuda wołowina to jedne z najbogatszych jej źródeł. Dostarczysz ją także w postaci ryb, soi i białka serwatkowego, czyli szybko przyswajalnego białka w postaci odżywki. Białko zapewnią Ci także rośliny strączkowe, orzechy i produkty pełnoziarniste. Jedz te produkty, a zapewnisz sobie równowagę w dostarczaniu aminokwasów.

Więcej informacji o zapotrzebowaniu biegaczy na proteiny i sposobach na jego zaspokojenie znajdziesz w innych naszychartykułach: Wcinasz białka? oraz Dieta biegacza: ile mięsa, ile warzyw?

RW

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij