Niestety, wśród biegaczy, których pasją są długie dystanse, pokutuje opinia, że proteiny nie są zbyt ważnym składnikiem ich diety. Owszem, mają rację, że bez węglowodanów, które pomagają uzupełnić opróżniane podczas treningów i startów zapasy glikogenu w mięśniach, oraz tłuszczy, które dodatkowo pełnią ważne funkcje w wielu przemianach chemicznych zachodzących w organizmie, nie ma mowy o pokonaniu choćby paru kilometrów. Nie mylą się, twierdząc, że bez wody oraz mikro- i makroelementów, niezbędnych do utrzymania prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitycznej, niemożliwe jest utrzymanie ciała w dobrym zdrowiu i formie. Nie uznając białka za cenny element układanki pod nazwą „zbilansowane posiłki”, popełniają jednak spory błąd. Białko jest ważne również dla biegaczy - jako źródło energii, a także dla utrzymania i wzrostu mięśni.
Dlaczego białko jest ważniejsze niż nam się wydaje? Każdy pewnie wie, że aminokwasy, czyli związki chemiczne, z których zbudowane są białka, to podstawowy budulec tkanki mięśniowej - z tego względu jest szczególnie cenione przez wszystkich, którym zależy na powiększeniu muskulatury poprzez trening siłowy. Ale mięśnie potrzebują białka nie tylko do tego, by rosnąć. Każdy większy wysiłek fizyczny, do którego są zmuszane - może to być i trening z ciężarami, i pokonanie 5 kilometrów biegiem - powoduje mikrourazy tkanki mięśniowej, które wymagają naprawy. Materiałem niezbędnym do utrzymania mięśni po treningu są właśnie proteiny.
Komentarze