Ryby mają w sobie coś, co trudno znaleźć gdzie indziej w przyrodzie - kwasy tłuszczowe o bardzo długich łańcuchach omega-3. Naukowcy nie mają wątpliwości: powinniśmy znacznie zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie poprzez częstsze spożywanie owoców morza i ryb.
Ryby - na zdrowe serce, sprawny mózg i dobry wzrok
Eskimosi spożywają dużo tłuszczu, jednak nie chorują na miażdżycę typową dla mieszkańców Europy. Dlaczego? Bo jedzą dużo tłuszczu, który pochodzi z ryb. Badania wykazują, że zawarte w rybach kwasy tłuszczowe hamują syntezę trójglicerydów i cholesterolu, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym i rozszerzającym naczynia krwionośne zapewniają prawidłowy przepływ krwi, obniżają zły cholesterol LDL, zapobiegają miażdżycy, są również świetnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i D oraz lecytyny. Odgrywają także ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowej pracy mózgu i oczu.
Ryby mają wpływ na prawidłową pracę stawów
To wszystko na pewno już słyszałeś, ale czy wiesz, że kwasy omega-3 mogą pomóc też na bolące stawy? Najnowsze badania wykazują, że tłuszcze wielonienasycone omega-3, które znajdziesz w rybach, działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Chronią stawy narażone na obciążenia podczas ćwiczeń i pomagają przy artretyzmie. Dlatego każdy biegacz powinien uzupełnić swoją dietę w źródło kwasów omega-3.