Oczywiście chodzi o substancje nakazane, a nie zakazane. Swój krwistoczerwony kolor zawdzięczają betalainom, czyli naturalnemu barwnikowi o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych, zwalczającemu komórki nowotworowe. Betalainy obniżają także ciśnienie tętnicze, zmniejszają stany zapalne w organizmie i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Obecność antocyjanów z kolei zwiększa wydzielanie tlenku azotu, który – pisząc w skrócie – da Ci większą wydolność organizmu.
Sałatka z buraków i zielonego pomidora
Pieczenie wydobywa z buraków słodycz skontrastowaną w tym daniu z wytrawnym pomidorem.
Składniki:
- 1 ½ kg wyszorowanych buraków
- 1 zielony pomidor
- ¼ filiżanki natki pietruszki
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ filiżanki siekanej rzodkiewki
- ½ łyżeczki soli i szczypta pieprzu
Do dzieła!
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Każdy z buraków zawiń w folię aluminiową i wstaw na około 45-50 minut (w zależności od wielkości buraka). Zagotuj trochę wody i przelej do miseczki. Włóż do niej pomidora, pietruszkę i blanszuj przez 30 sekund. Wyciągnij z wrzątku i przelej zimną wodą. Do blendera wrzuć pietruszkę wraz z 3 łyżkami zimnej wody i zmiksuj.
Obierz przestudzone buraki ze skóry i pokrój w łódeczki. Obierz ze skóry pomidora, usuń twarde części ze środka i pokrój w kostkę. Połącz go w misce z rzodkiewką, łyżką oliwy i zblendowaną pietruszką. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na dnie talerza buraki, posyp miksturą z rzodkiewki, pomidora i pietruszki. Skrop wszystko oliwą i octem balsamicznym. Buraki możesz podać także na liściach rukoli. Porcja dla 4 osób.
RW 06/2016
Komentarze