[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Burak czerwony: doping naturalny [PRZEPIS]

Przywracamy szacunek burakowi, zdegradowanemu przez poprzednie pokolenia do roli przystawki przy sztuce mięsa. Gdyby stworzyć listę naturalnych substancji dopingujących pochodzących z warzyw i owoców, które mają wpływ na wyniki biegaczy, to te z buraka znalazłby się zapewne na podium.

Burak czerwony: doping naturalny [PRZEPIS] fot. Mitch Mandell

 

Oczywiście chodzi o substancje nakazane, a nie zakazane. Swój krwistoczerwony kolor zawdzięczają betalainom, czyli naturalnemu barwnikowi o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych, zwalczającemu komórki nowotworowe. Betalainy obniżają także ciśnienie tętnicze, zmniejszają stany zapalne w organizmie i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Obecność antocyjanów z kolei zwiększa wydzielanie tlenku azotu, który – pisząc w skrócie – da Ci większą wydolność organizmu.

REKLAMA

Sałatka z buraków i zielonego pomidora

Pieczenie wydobywa z buraków słodycz skontrastowaną w tym daniu z wytrawnym pomidorem.

Składniki:

  • 1 ½ kg wyszorowanych buraków
  • 1 zielony pomidor
  • ¼ filiżanki natki pietruszki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ filiżanki siekanej rzodkiewki
  • ½ łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Do dzieła!

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Każdy z buraków zawiń w folię aluminiową i wstaw na około 45-50 minut (w zależności od wielkości buraka). Zagotuj trochę wody i przelej do miseczki. Włóż do niej pomidora, pietruszkę i blanszuj przez 30 sekund. Wyciągnij z wrzątku i przelej zimną wodą. Do blendera wrzuć pietruszkę wraz z 3 łyżkami zimnej wody i zmiksuj.

Obierz przestudzone buraki ze skóry i pokrój w łódeczki. Obierz ze skóry pomidora, usuń twarde części ze środka i pokrój w kostkę. Połącz go w misce z rzodkiewką, łyżką oliwy i zblendowaną pietruszką. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na dnie talerza buraki, posyp miksturą z rzodkiewki, pomidora i pietruszki. Skrop wszystko oliwą i octem balsamicznym. Buraki możesz podać także na liściach rukoli. Porcja dla 4 osób.

RW 06/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij