Burak czerwony: doping naturalny (i przepis na super sałatkę)

Gdyby stworzyć listę naturalnych substancji dopingujących pochodzących z warzyw i owoców, które mają wpływ na wyniki biegaczy, to te z buraka znalazłby się zapewne na podium. Dlatego przywracamy szacunek burakowi, zdegradowanemu przez poprzednie pokolenia do roli przystawki przy sztuce mięsa. Oto przepis na sałatkę z buraków i zielonych pomidorów, która zagości na stałe w Twoim menu.

Burak czerwony: doping naturalny (i przepis na super sałatkę) Mitch Mandel
fot. Mitch Mandel

Oczywiście chodzi o substancje nakazane, a nie zakazane. Swój krwistoczerwony kolor zawdzięczają betalainom, czyli naturalnemu barwnikowi o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych, zwalczającemu komórki nowotworowe. Betalainy obniżają także ciśnienie tętnicze, zmniejszają stany zapalne w organizmie i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu. Obecność antocyjanów z kolei zwiększa wydzielanie tlenku azotu, który – pisząc w skrócie – da Ci większą wydolność organizmu.

REKLAMA

Sałatka z buraków i zielonego pomidora (porcja dla 4 osób)

Pieczenie wydobywa z buraków słodycz skontrastowaną w tym daniu z wytrawnym pomidorem.

Składniki:

  • 1 ½ kg wyszorowanych buraków
  • 1 zielony pomidor
  • ¼ filiżanki natki pietruszki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ filiżanki siekanej rzodkiewki
  • ½ łyżeczki soli i szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Każdy z buraków zawiń w folię aluminiową i wstaw na około 45-50 minut (w zależności od wielkości buraka).

Zagotuj trochę wody i przelej do miseczki. Włóż do niej pomidora, pietruszkę i blanszuj przez 30 sekund. Wyciągnij z wrzątku i przelej zimną wodą.

Do blendera wrzuć pietruszkę wraz z 3 łyżkami zimnej wody i zmiksuj.

Obierz przestudzone buraki ze skóry i pokrój w łódeczki.

Obierz ze skóry pomidora, usuń twarde części ze środka i pokrój w kostkę. Połącz go w misce z rzodkiewką, łyżką oliwy i zblendowaną pietruszką. Posyp solą i pieprzem.

Ułóż na dnie talerza buraki, posyp miksturą z rzodkiewki, pomidora i pietruszki. Skrop wszystko oliwą i octem balsamicznym. Buraki możesz podać także na liściach rukoli.

RW 06/2016

Zobacz również:
Większość biegaczy bardziej niż grafik napięte ma tylko zginacze bioder i pasmo biodrowo-piszczelowe. Skutkuje to nie tylko osłabieniem mocy biegowego kroku, ale też przeciążeniami, które prowadzą do kontuzji. Niestety, im więcej siedzisz, tym więcej czasu musisz poświęcić na przywrócenie im pełnych zakresów ruchu. Sprawdź, jak bardzo napięte są w Twoim przypadku i co możesz zrobić, aby je rozluźnić.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA