Burgery z łososia na ananasie [PRZEPIS]

Łosoś jest źródłem białka regenerującego mięśnie, a kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalne. Świeży, grillowany ananas doda nie tylko słodkości, ale ma też sporo witaminy C i magnezu. Razem, skomponowane jako burger, stanowią świetny duet, który możesz wypróbować na jutrzejszą kolację.

Burgery z łososia na ananasie [PRZEPIS] Mitch Mandell & Matt Rainey
fot. Mitch Mandell & Matt Rainey

Burgery typu slow food przebojem zdobyły serca i żołądki Polaków – choć nie zawsze stanowią wzorowy element diety biegaczy. Poniższe burgery z łososia pozwolą Ci cieszyć się znakomitym smakiem bez obaw o formę.

Składniki (4 porcje):

  • 500 gram łososia bez skóry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu z papryczek chili
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 filiżanka płatków owsianych
  • 3 posiekane szczypiorki
  • 1 filiżanka świeżych, posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 plastry ananasa
  • 4 duże liście sałaty
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. W robocie kuchennym zmiksuj połowę łososia, sos sojowy, sos z chili, czosnek, imbir, i pieprz, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostałą połowę ryby pokrój w centymetrową kostkę i dodaj do masy razem z płatkami, szczypiorkiem i kolendrą. Uformuj 4 kotlety i umieść je na patelni grillowej posmarowanej ½ łyżki oleju.

Smaż przez 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania wewnętrznej temperatury 60 stopni. Posmaruj plasterki ananasa pozostałym olejem i grilluj po 2 minuty na stronie. Umieść każdego burgera na liściu sałaty i nanieś sos sojowy oraz ananasa.

W porcji: 412 kcal, 31 g węglowodanów, 2 g błonnika, 29 g białka, 20 g tłuszczu

RW 10/2016

REKLAMA
}