Burgery typu slow food przebojem zdobyły serca i żołądki Polaków – choć nie zawsze stanowią wzorowy element diety biegaczy. Poniższe burgery z łososia pozwolą Ci cieszyć się znakomitym smakiem bez obaw o formę.
Składniki (4 porcje):
- 500 gram łososia bez skóry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu z papryczek chili
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 filiżanka płatków owsianych
- 3 posiekane szczypiorki
- 1 filiżanka świeżych, posiekanych liści kolendry
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 plastry ananasa
- 4 duże liście sałaty
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. W robocie kuchennym zmiksuj połowę łososia, sos sojowy, sos z chili, czosnek, imbir, i pieprz, aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostałą połowę ryby pokrój w centymetrową kostkę i dodaj do masy razem z płatkami, szczypiorkiem i kolendrą. Uformuj 4 kotlety i umieść je na patelni grillowej posmarowanej ½ łyżki oleju.
Smaż przez 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania wewnętrznej temperatury 60 stopni. Posmaruj plasterki ananasa pozostałym olejem i grilluj po 2 minuty na stronie. Umieść każdego burgera na liściu sałaty i nanieś sos sojowy oraz ananasa.
W porcji: 412 kcal, 31 g węglowodanów, 2 g błonnika, 29 g białka, 20 g tłuszczu
RW 10/2016