[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Cała prawda o przekąskach okołotreningowych

Trening biegowy wymaga odpowiedniego przygotowania i świadomości schematów właściwego działania organizmu. Jednym z kluczowych aspektów jest w tym kontekście dieta. Jak powinna wyglądać w przypadku osoby regularnie biegającej? Kiedy spożywać posiłki okołotreningowe, by zapewnić organizmowi optymalne wsparcie?

Białko czy węglowodany? Zachowaj odpowiednie proporcje

Wiele osób dopiero zaczynających przygodę z bieganiem błędnie sądzi, że właściwa dieta biegacza składa się wyłącznie z węglowodanów. W rzeczywistości nie wolno zapominać również o białku, które wbrew pozorom nie tylko regeneruje mięśnie, ale również wspomaga wysiłek fizyczny. Odpowiednie proporcje między węglowodanami i białkiem w posiłkach osób trenujących biegi lub inne sporty wytrzymałościowe wynoszą 4:1, co nie oznacza, że o białku należy zapominać. Wręcz przeciwnie, powinno się go dostarczać w jak najbardziej wartościowej formie.

Wartościowe paliwo dla mięśni, czyli co jeść przed treningiem

Posiłek, który zjemy przed treningiem, w dużej mierze zadecyduje o powodzeniu treningu niezależnie od tego, czy celem jest poprawa osiągów czy spalanie zbędnych kalorii. Poza wspomnianymi proporcjami należy zadbać również o jakość spożywanych składników.

Węglowodany, które przyswajamy przed treningiem, powinny odznaczać się niskim indeksem glikemicznym. Wspomniany wskaźnik oznacza szybkość, z jaką do krwi uwalniana jest glukoza. Produkty o niskim i średnim indeksie dadzą nam zapas energii na dłuższy trening. Zaliczają się do nich między innymi ryż, ciemne pieczywo, suszone owoce, świeże warzywa oraz kasze. Spożywając przed treningiem cukier lub białe pieczywo (wysoki IG), spowodujemy jedynie krótkotrwały skok poziomu glukozy, zaś w późniejszym etapie treningu zabraknie nam energii. Warto zaznaczyć również, że wolniejsze uwalnianie glikogenu przyczyni się do wykorzystania energii powstałej w wyniku spalania tłuszczu.

Przekąski wspierające wydolność i regenerację

Poza głównymi posiłkami przed i po treningu przydatne są także mniejsze przekąski spożywane około 30 minut przed rozpoczęciem ćwiczeń. Wówczas możemy postawić na składniki o nieco wyższym indeksie glikemicznym – na przykład banana. Wbrew pozorom również w treningu wytrzymałościowym dużą rolę odgrywa białko, ponieważ wskutek wysiłku przyspiesza się utlenianie aminokwasów – dlatego niedobór białka obniża efektywność treningu.

Dobrym pomysłem będzie więc spożycie specjalnych batonów proteinowych. Przykład stanowią produkty z serii Protein by Bakalland BA! zawierające najwyższej jakości, dobrze przyswajalne białko serwatkowe. Dodatkową zaletą batonów jest obecność składników o działaniu pobudzającym i zwiększającym wydolność tj. ekstrakt z żeń-szenia i beta-alanina w przypadku batona Before Intensive Workout.

Z kolei po treningu możemy postawić na baton proteinowy z dodatkiem kreatyny, który wspomoże regenerację mięśni – na przykład After Training Recovery.

Wybierając produkty tego rodzaju, należy pamiętać o czytaniu etykiet, by po pierwsze wybrać te, które zawierają dodatkowe substancje aktywne, a poza tym, by nie kupić batonów zawierających węglowodany niskiej jakości (np. syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy).

Jak optymalnie zaplanować posiłki?

Idealny moment na posiłek przed treningiem, który złożony jest przede wszystkim z węglowodanów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, przychodzi na 3-4 godziny przed jego rozpoczęciem. Pół godziny przed biegiem lub inną aktywnością wydolnościową warto zdecydować się na wspomnianą przekąskę złożoną z dawki węglowodanów i wysokiej jakości białka. Na godzinę przed wysiłkiem, o ile mamy to w zwyczaju, możemy zaś wypić kawę, która pobudzi do działania.

Zmęczony organizm wymaga regeneracji, dlatego tuż po treningu możemy podać mu dawkę protein, by wesprzeć regenerację mięśni. Główny posiłek potreningowy spożywamy zaś około 1-2 godziny po wysiłku, by uzupełnić spalone węglowodany i białko. Może się on składać na przykład z kaszy, ziemniaków i chudego mięsa.

ATR

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij