Specjaliści od marketingu w wielkim biznesie spożywczym przekonaliby Cię nawet do tego, że jedzenie jest organicznym odpowiednikiem formaldehydu – tak kuszące są ich trafiające na pierwsze strony gazet obietnice, że rezygnacja z jednego rodzaju żywności (lub budowanie swego menu na innym) pozwoli Ci świętować kilka dodatkowych urodzin w życiu.
Jednak te podawane w entuzjastycznym tonie informacje o odkryciach z dziedziny żywienia, które pozwolą nam wygrać z upływem czasu, to nie wszystkie prasowe wiadomości. Są i złe wieści. Jednym z bardzo przygnębiających doniesień, które pojawiło się na czołówkach gazet w zeszłym roku, opartym na przeglądzie badań University College London obejmującym 135 tys. osób, było to, że Brytyjczycy po czterdziestce i pięćdziesiątce są teraz w znacznie gorszej kondycji niż ich równolatkowie z 2000 r., co sprawia, że są bardziej narażeni na choroby serca, nadciśnienie, cukrzycę i demencję we wcześniejszych latach życia.
Ten trend oczywiście wymaga odwrócenia jak najszybciej, ale sprzeczne odkrycia naukowców i hiperboliczne nagłówki prasowe sprawiają, że coraz trudniej ustalić, jak to zrobić. W końcu to, co ląduje jako news w gazecie, nie zawsze wygląda tak pięknie, gdy sięgniesz do źródeł. Przeszukaliśmy więc fachowe czasopisma i poprosiliśmy ekspertów z dziedziny dietetyki – i długowieczności – o odpowiedzi, którym można zaufać.
1. Okresowy post pomoże Ci zachować młodość mózgu i ciała
Moda na okresowe poszczenie rozpoczęła się w 2012 roku wraz z pojawieniem się diety 5:2. Teraz jednak to podejście 16:8 – stworzone przez Szweda Martina Berkhana – przyciąga uwagę. Ta wariacja diety polega na ograniczeniu dziennego spożycia kalorii do ośmiogodzinnego okna czasowego. Budzisz się więc i trzymasz się wody do, powiedzmy, południa, a potem dbasz o to, by wszystkie posiłki i kalorie skonsumować przed godziną 20.