Crumble z pikantną śliwką
Śliwki są pełne przeciwutleniaczy i wspomagają trawienie. Z kolei kardamon i cynamon mają działanie przeciwzapalne.
Wartości odżywcze: 130 kcal / 23 g węglowodanów / 3 g białka / 4 g tłuszczów
Liczba porcji: 12
Składniki
Na bazę:
- 1 kg śliwek
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
Na kruszonkę:
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 340 g owsianki
- 170 g mąki owsianej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Pokrój każdą śliwkę na osiem kawałków, włóż owoce do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z kardamonem, cynamonem i cukrem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut, mieszając co kwadrans.
2. W międzyczasie zajmij się kruszonką. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj, aż będą dobrze połączone, ale kruszące się.
3. Posyp masę śliwkową kruszonką i piecz przez 20-25 minut, aż Twoja kuchnia zacznie pachnieć jak w czasie świąt.