Dieta śródziemnomorska
Ta dieta cieszy się popularnością od wielu dekad, a ludzie, którzy ją stosują, mogą nawet żyć dłużej i biegać lepiej. Dieta śródziemnomorska jest bogata w warzywa, owoce, orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, oliwę z oliwek, ryby, drób i regularne, ale umiarkowane ilości wina.
Zalety diety środziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska jest zalecana przez wiele poważnych organizacji i stowarzyszeń dietetycznych w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, a według WHO jest też łatwa do utrzymania – w przeciwieństwie do innych, bardziej restrykcyjnych diet.
Solidnie udokumentowane badania pokazują, że ludzie, którzy regularnie jedzą pokarmy zalecane w tej diecie – która jest zarówno przeciwzapalna, jak i bogata w przeciwutleniacze – mogą poprawić swoje zdrowie na wielu poziomach. Przegląd badań opublikowany w 2019 roku w piśmie „Circulation Research” wykazał, że przestrzeganie diety wiąże się z mniejszym ryzykiem choroby wieńcowej, udaru niedokrwiennego oraz innych chorób układu krążenia.
Dieta śródziemnomorska jest bogata w składniki odżywcze, których biegacze potrzebują, aby osiągnąć dobre wyniki i odzyskać zdrowie, takie jak białko, węglowodany, tłuszcze omega-3 oraz niezbędne witaminy i minerały. Badanie z 2019 roku wykazało nawet, że ludzie, którzy stosowali ją przez zaledwie cztery dni, biegali 5 kilometrów aż o 6 procent szybciej.
Wady diety środziemnomorskiej
Ponieważ jest uboga w nabiał i czerwone mięso, biegacze na diecie śródziemnomorskiej mogą nie dostarczać sobie wystarczającej ilości wapnia, witaminy D, żelaza, selenu i witaminy B12. Wapń i witamina D są niezbędne do utrzymania mocnych kości, żelazo przenosi tlen do komórek mięśniowych (jego niedobór utrudnia uzyskanie wyższego poziomu intensywności podczas ćwiczeń), selen pomaga w regeneracji i wzmacnia układ odpornościowy, a witamina B12 dodaje energii.
Werdykt RW
Dieta śródziemnomorska jest pełna pełnowartościowych produktów spożywczych, które mogą poprawić ogólny stan zdrowia i wydolność biegaczy, pozwala uniknąć niedoborów cennych składników odżywczych przy długotrwałym stosowaniu.