[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Czekoladowe kulki mocy – lekka przekąska węglowodanowa [PRZEPIS]

Słodkie smaki (z niewielkim dodatkiem soli z masła migdałowego) ukryte w tych małych kulkach to esencja najlepszych składników na długi dystans. Różne rodzaje węglowodanów spowodują, że energia będzie uwalniać się z nich stopniowo.

Czekoladowe kulki mocy – lekka przekąska węglowodanowa Ta sprytna przekąska może zastąpić gotowe batony w trakcie treningu, ale też śniadanie, gdy brak Ci czasu. (fot. Mitch Mandell & Matt Rainey).

To oczywiste, że długi wysiłek wymaga uzupełniania energii w trakcie treningu – bez uzupełnienia paliwa po prostu skończy Ci się moc i resztę wyznaczonej trasy pokonasz pieszo. Dostępne w sklepach batony energetyczne często mają jednak charakter wilka w owczej skórze – pod ładnym, „fit” opakowaniem kryje się łakoć, którego wartości odżywcze niewiele różnią się od „zwykłych” słodyczy. Rozwiązaniem jest przygotowywanie przekąsek energetycznych samemu – bo tylko wtedy wiesz, co jesz.

Czas przygotowania: 15 minut plus parę minut na ostygnięcie

REKLAMA

Składniki na 24 kulki:

  • 1/2 kubka masła migdałowego
  • 1/3 filiżanki płynnego miodu
  • 1 i 1/2 filiżanki płatków owsianych
  • 1/4 filiżanki pestek dyni
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 filiżanki suszonych wiśni
  • 1/4 pokrojonych w plasterki migdałów
  • 1/2 prażonych kiełków pszenicy

Sposób przygotowania:

W misce przy pomocy miksera powoli połącz masło migdałowe z miodem, aż uzyskasz gładką konsystencję. Po dodaniu płatków znów mieszaj na jednolitą masę. To samo zrób z pestkami dyni, czekoladą połamaną na małe kawałki, wiśniami i migdałami. Wyłóż na blachę papier do pieczenia. By uformować zgrabną kulkę, nabieraj czubatą łyżkę masy i roluj ją w dłoniach. Obtocz kulkę w kiełkach i układaj na blasze. Kulki możesz jeść zaraz po zrobieniu lub włożyć je do lodówki na dwie godziny do momentu, aż staną się twarde. W zamkniętym pojemniku na żywność możesz je przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Wartości odżywcze 2 kulek: 210 kcal, 24 g węglowodanów, 5 gramów błonnika, 7 g białka, 11 g tłuszczu

RW 10/2016

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij