To oczywiste, że długi wysiłek wymaga uzupełniania energii w trakcie treningu – bez uzupełnienia paliwa po prostu skończy Ci się moc i resztę wyznaczonej trasy pokonasz pieszo. Dostępne w sklepach batony energetyczne często mają jednak charakter wilka w owczej skórze – pod ładnym, „fit” opakowaniem kryje się łakoć, którego wartości odżywcze niewiele różnią się od „zwykłych” słodyczy. Rozwiązaniem jest przygotowywanie przekąsek energetycznych samemu – bo tylko wtedy wiesz, co jesz.
Czas przygotowania: 15 minut plus parę minut na ostygnięcie
Składniki na 24 kulki:
- 1/2 kubka masła migdałowego
- 1/3 filiżanki płynnego miodu
- 1 i 1/2 filiżanki płatków owsianych
- 1/4 filiżanki pestek dyni
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 filiżanki suszonych wiśni
- 1/4 pokrojonych w plasterki migdałów
- 1/2 prażonych kiełków pszenicy
Sposób przygotowania:
W misce przy pomocy miksera powoli połącz masło migdałowe z miodem, aż uzyskasz gładką konsystencję. Po dodaniu płatków znów mieszaj na jednolitą masę. To samo zrób z pestkami dyni, czekoladą połamaną na małe kawałki, wiśniami i migdałami. Wyłóż na blachę papier do pieczenia. By uformować zgrabną kulkę, nabieraj czubatą łyżkę masy i roluj ją w dłoniach. Obtocz kulkę w kiełkach i układaj na blasze. Kulki możesz jeść zaraz po zrobieniu lub włożyć je do lodówki na dwie godziny do momentu, aż staną się twarde. W zamkniętym pojemniku na żywność możesz je przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Wartości odżywcze 2 kulek: 210 kcal, 24 g węglowodanów, 5 gramów błonnika, 7 g białka, 11 g tłuszczu
RW 10/2016