[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Czy ciemna czekolada jest zdrowa?

Czekolada ma dwie strony: jasną i ciemną. Pieści kubki smakowe, ale jest też bombą kaloryczną. Żeby uniknąć wyrzutów sumienia, amatorzy słodyczy sięgają po czekoladę z większą ilością kakao. Sprawdź, czy rzeczywiście ciemna jest zdrowa i pozbawiona kalorycznej pułapki?

zdrowa czekolada, zdrowe słodycze, ciemna czekolada Jeżeli masz ochotę na czekoladę, sięgnij po taką pełną kakao / fot. shutterstock.com

Takie pytanie dostaliśmy na redakcyjną skrzynkę:

Zimą mam wielką ochotę na czekoladę. Czy może jakoś zaszkodzić formie biegacza?

Piotr E., Szczecin

REKLAMA

Jeśli będziesz jej pochłaniał tony, to nawet przy metabolizmie pieca hutniczego przybędzie Ci kilogramów, a wiosną będziesz musiał zrzucać oponę z brzucha. Ale kilka kostek może zdziałać cuda.

Znaleźliśmy nawet na poparcie tej tezy badania naukowe. Niemieccy badacze przez ponad 10 lat obserwowali prawie 20 tysięcy osób. Zauważyli, że ci, którzy jedli średnio 7,5 g czekolady dziennie, mieli niższe ciśnienie krwi i o 35% mniejsze prawdopodobieństwo udaru lub ataku serca niż osoby, które jadły najmniej czekolady (1,7 g dziennie).

Wybieraj więc gorzką czekoladę (minimum 60% kakao), która ma dużo kakao zawierającego dobroczynne flawonole. Nie przekraczaj jednak granicy 30-40 gramów (około 5 kostek) na dzień.

Przeczytaj więcej o dobrej czekoladzie: Zdrowa wersja czekolady: Ile, jaką i w jakiej formie jeść?

Opowiemy Ci o bieganiu wszystko, co chciałbyś wiedzieć, wystarczy, że nie boisz się zapytać. Pisz na adres: rw@mpp.pl

RW 01-02/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij