Takie pytanie dostaliśmy na redakcyjną skrzynkę:
Zimą mam wielką ochotę na czekoladę. Czy może jakoś zaszkodzić formie biegacza?
Piotr E., Szczecin
Jeśli będziesz jej pochłaniał tony, to nawet przy metabolizmie pieca hutniczego przybędzie Ci kilogramów, a wiosną będziesz musiał zrzucać oponę z brzucha. Ale kilka kostek może zdziałać cuda.
Znaleźliśmy nawet na poparcie tej tezy badania naukowe. Niemieccy badacze przez ponad 10 lat obserwowali prawie 20 tysięcy osób. Zauważyli, że ci, którzy jedli średnio 7,5 g czekolady dziennie, mieli niższe ciśnienie krwi i o 35% mniejsze prawdopodobieństwo udaru lub ataku serca niż osoby, które jadły najmniej czekolady (1,7 g dziennie).
Wybieraj więc gorzką czekoladę (minimum 60% kakao), która ma dużo kakao zawierającego dobroczynne flawonole. Nie przekraczaj jednak granicy 30-40 gramów (około 5 kostek) na dzień.
Przeczytaj więcej o dobrej czekoladzie: Zdrowa wersja czekolady: Ile, jaką i w jakiej formie jeść?
Opowiemy Ci o bieganiu wszystko, co chciałbyś wiedzieć, wystarczy, że nie boisz się zapytać. Pisz na adres: [email protected]
RW 01-02/2016