Czy ciemna czekolada jest zdrowa?

Czekolada ma dwie strony: jasną i ciemną. Pieści kubki smakowe, ale jest też bombą kaloryczną. Żeby uniknąć wyrzutów sumienia, amatorzy słodyczy sięgają po czekoladę z większą ilością kakao. Sprawdź, czy rzeczywiście ciemna jest zdrowa i pozbawiona kalorycznej pułapki?

zdrowa czekolada, zdrowe słodycze, ciemna czekolada shutterstock.com
Jeżeli masz ochotę na czekoladę, sięgnij po taką pełną kakao (fot. shutterstock.com).

Takie pytanie dostaliśmy na redakcyjną skrzynkę:

Zimą mam wielką ochotę na czekoladę. Czy może jakoś zaszkodzić formie biegacza?

Piotr E., Szczecin

Jeśli będziesz jej pochłaniał tony, to nawet przy metabolizmie pieca hutniczego przybędzie Ci kilogramów, a wiosną będziesz musiał zrzucać oponę z brzucha. Ale kilka kostek może zdziałać cuda.

Znaleźliśmy nawet na poparcie tej tezy badania naukowe. Niemieccy badacze przez ponad 10 lat obserwowali prawie 20 tysięcy osób. Zauważyli, że ci, którzy jedli średnio 7,5 g czekolady dziennie, mieli niższe ciśnienie krwi i o 35% mniejsze prawdopodobieństwo udaru lub ataku serca niż osoby, które jadły najmniej czekolady (1,7 g dziennie).

Wybieraj więc gorzką czekoladę (minimum 60% kakao), która ma dużo kakao zawierającego dobroczynne flawonole. Nie przekraczaj jednak granicy 30-40 gramów (około 5 kostek) na dzień.

Przeczytaj więcej o dobrej czekoladzie: Zdrowa wersja czekolady: Ile, jaką i w jakiej formie jeść?

Opowiemy Ci o bieganiu wszystko, co chciałbyś wiedzieć, wystarczy, że nie boisz się zapytać. Pisz na adres: [email protected]

RW 01-02/2016

Zobacz również:
REKLAMA
}