Zakładając, że nie masz alergii lub nietolerancji, nabiał jest dobrym źródłem białka, wapnia i - tak, zgadza się - tłuszczu, a wzbogacony - nawet witaminy D.
Zeszłego lata opublikowano wyniki badań, które - wbrew temu, co wcześniej sądziliśmy - wykazały, że tłuszcze nasycone, które znajdują się w wielu produktach mlecznych, nie były na dłuższą metę związane z występowaniem chorób serca. "Nie znaleźliśmy na to żadnych dowodów" - mówi dr Marcia Otto, autorka badań, specjalistka w zakresie epidemiologii żywienia i chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy podkreślają przy tym, że ich ustalenia mogą pomóc w walce z powszechnym przekonaniem, że tłuszcz mleczny może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca.
Pam Nisevich Bede, dietetyk sportowa i współautorka programu Run to Lose, twierdzi, że dzięki wynikom tych badań poleca sportowcom pełnowartościowe produkty mleczne. Sprawdźmy więc, jak nabiał pomaga w utrzymywaniu zdrowego stylu życia, ładuje Twoje ciało przed bieganiem i przygotowuje je następnie do regeneracji.
Nabiał jest dobry dla Twoich mięśni...
Nie bez powodu mleko czekoladowe jest jedną z najlepszych pobiegowych przekąsek. Jedna szklanka mleka zawiera osiem gramów białka i 12 gramów węglowodanów, niezależnie od tego, czy wybierzesz mleko beztłuszczowe czy pełne. Węglowodany, w postaci cukru z czekolady, uzupełniają zapasy glikogenu w mięśniach, podczas gdy białko z mleka rozpoczyna regenerację mięśni. Nabiał jest również dobrym źródłem potasu elektrolitowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.