[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Czy nabiał jest zdrowy? Wady i zalety produktów mlecznych

Świat nauki przez lata zarówno oczerniał, jak i wychwalał produkty mleczne, więc w pełni zrozumiemy, gdy na pytanie "czy nabiał jest zdrowy?" odpowiesz: "w sumie nie wiem". (Uprzedzamy: owszem, jest). Jak to w końcu jest z tym nabiałem?

Czy nabiał jest zdrowy? Czy jedzenie nabiału jest zdrowe?

Zakładając, że nie masz alergii lub nietolerancji, nabiał jest dobrym źródłem białka, wapnia i - tak, zgadza się - tłuszczu, a wzbogacony - nawet witaminy D.

Zeszłego lata opublikowano wyniki badań, które - wbrew temu, co wcześniej sądziliśmy - wykazały, że tłuszcze nasycone, które znajdują się w wielu produktach mlecznych, nie były na dłuższą metę związane z występowaniem chorób serca. "Nie znaleźliśmy na to żadnych dowodów" - mówi dr Marcia Otto, autorka badań, specjalistka w zakresie epidemiologii żywienia i chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy podkreślają przy tym, że ich ustalenia mogą pomóc w walce z powszechnym przekonaniem, że tłuszcz mleczny może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca.

Pam Nisevich Bede, dietetyk sportowa i współautorka programu Run to Lose, twierdzi, że dzięki wynikom tych badań poleca sportowcom pełnowartościowe produkty mleczne. Sprawdźmy więc, jak nabiał pomaga w utrzymywaniu zdrowego stylu życia, ładuje Twoje ciało przed bieganiem i przygotowuje je następnie do regeneracji.

Nabiał jest dobry dla Twoich mięśni...

Nie bez powodu mleko czekoladowe jest jedną z najlepszych pobiegowych przekąsek. Jedna szklanka mleka zawiera osiem gramów białka i 12 gramów węglowodanów, niezależnie od tego, czy wybierzesz mleko beztłuszczowe czy pełne. Węglowodany, w postaci cukru z czekolady, uzupełniają zapasy glikogenu w mięśniach, podczas gdy białko z mleka rozpoczyna regenerację mięśni. Nabiał jest również dobrym źródłem potasu elektrolitowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

REKLAMA

REKLAMA

...i Twoich kości

Ćwiczenia obciążające, takie jak bieganie, są doskonałym sposobem na poprawę wytrzymałości kości, ale Twoje kości nadal potrzebują wapnia, aby rosnąć i pozostać silnymi. O ile nabiał nie jest może absolutnie najlepszym źródłem wapnia, to na pewno jest przynajmniej dobrym. Zalecane spożycie wapnia wynosi 1000 miligramów na dzień. Szklanka mleka ma około 300 mg, a filiżanka jogurtu 450 mg wapnia. Mleko jest często wzbogacane witaminą D, która pomaga w wchłanianiu wapnia, mówi Lisa Bruno, dietetyk programu Work It Out.

Zobacz też: Nie tylko wapń: dieta biegacza na mocne kości

Tłuszcz pomaga Twojemu ciału wchłaniać składniki odżywcze

Bez tłuszczu Twoje ciało nie jest w stanie przetworzyć ważnych, rozpuszczalnych w tłuszczach składników odżywczych, takich jak witaminy A, D, E i K. Niektóre tłuszcze, takie jak omega-3, mają wręcz kluczowe znaczenie dla zdrowia Twojego mózgu. 9 kalorii to ładunek energetyczny jednego grama tłuszczu - to wystarczająca ilość, by powstrzymać Cię od bezmyślnego podjadania.

Nie znaczy to jednak, że tłuszcze nasycone w produktach mlecznych nie powinny być w ogóle monitorowane. Amerykańskie wytyczne żywieniowe zalecają utrzymywanie kalorii z tłuszczów nasyconych do mniej niż 10 procent dziennie. Zatem: o ile badania pokazują, że nabiał nie może być łączony z chorobami serca, to nadal nie znaczy to, żeby po treningu wlać w siebie 3 litry tłustego mleka, a następnie wsunąć kubełek lodów.

"Nie polecam tłustego mleka ze względu na jego profil żywieniowy i to, że te wszystkie potrzebne składniki odżywcze możesz uzyskać z innych pokarmów lub mleka o niższej zawartości tłuszczu" - mówi Bruno. "Ale wszystko zależy od umiaru i tego, co jeszcze jesz przez resztę dnia. Na przykład, jeśli rano zjesz tłusty jogurt, po treningu wybierz szklankę mleka niskotłuszczowego" - mówi Bruno.

REKLAMA

A ponieważ mleko, ser lub jogurt mają wszystkie te składniki odżywcze, nadal to właśnie je lepiej wybrać jako przekąskę, niż na przykład pączka, który może i ma taką samą kaloryczność, ale nie przynosi żadnych korzyści odżywczych, mówi Melissa Majumdar, RD, rzecznik prasowy Akademii Żywienia i Dietetyki.

Kiedy nabiał może być niezdrowy?

Pomimo tego wszystkiego, są sytuacje, kiedy nabiał nie jest dobrym wyborem. Jeśli masz alergię lub nietolerancję laktozy, istnieją inne sposoby, aby przyswoić białko, potas, wapń i witaminę D.

Biegunka, nudności, wymioty, wzdęcia są najczęstszymi objawami nietolerancji lub alergii. Jednak u osób z alergią mleczną występują także inne reakcje alergiczne, takie jak wysypka, obrzęk i problemy z oddychaniem. U osób z nietolerancją laktozy objawy występują zwykle w ciągu 30 minut do dwóch godzin po spożyciu produktów mlecznych.

Dla tych, którzy nie mogą spożywac nabiału istnieją inne, pozbawione laktozy produkty, jak mleko migdałowe, owsiane i sojowe. "Są dobrymi alternatywami - mówi Bruno - chociaż nie mają tego samego profilu żywieniowego, co mleko krowie."

"Być może wymagana będzie suplementacja witaminą D lub wapniem" - mówi. Mleka smakowe (na przykład waniliowe i czekoladowe) mogą również zawierać dużo cukrów, więc raczej ich unikaj lub chociaż przeczytaj etykietę, aby upewnić się, że ich zawartość cukru jest niska.

RW

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij