Świeże owoce i warzywa
Świeże owoce i warzywa to te, które dojrzewają na drzewie, krzaku lub w ziemi i są sprzedawane od razu (np. pomidory) lub dojrzewają po zbiorach podczas transportu (np. banany). Rośliny pobierają większość składników odżywczych z gleby we wczesnych stadiach wzrostu i mogą kontynuować syntezę makro- i mikroelementów po ich zebraniu. Czy więc świeżo zebrane płody rolne są zawsze najkorzystniejszą dla zdrowia opcją?
To zależy. Duża część wartości odżywczych żywności zależy od jakości gleby, jeśli więc kupujesz produkty lokalne i ekologiczne w sezonie na te owoce i warzywa oraz jesz je krótko po zbiorach lub dojrzewaniu, to owszem, jest to najlepszy sposób, aby zapewnić sobie maksimum korzyści z ich spożywania. Jeśli jednak owoce i warzywa pochodzą z upraw szklarniowych, mogą już nie być tak bogate w cenne składniki.
Jedz: Wszystko, co wyhodujesz we własnym ogródku lub co pochodzi z ekologicznych upraw lokalnych producentów.
Mrożone owoce i warzywa
Zamrażanie pozwala na dłużej zachować zalety świeżych owoców i warzyw, prawda? Cóż, zależy to od żywności i procesów stosowanych w procesie produkcji. Z reguły mrożone owoce i warzywa dojrzewają i są poddawane minimalnej obróbce przed zamrożeniem, ale niektóre są blanszowane w gorącej wodzie, aby dezaktywować enzymy, które mogą zmieniać wartości odżywcze, kolor, zapach i smak.
Generalnie jednak mrożone owoce i warzywa mogą być dobrym rozwiązaniem, jeśli nie masz dostępu do dobrej jakości świeżego jedzenia. W badaniu stwierdzono, że świeży groszek traci 15% swojej witaminy C po 7 dniach, gdy jest przechowywany w lodówce, oraz aż 60%, kiedy jest przechowywany w temperaturze pokojowej. Tymczasem po zamrożeniu traci tylko 10% tej witaminy po 12 miesiącach.