W całej historii tkwi jednak pewien haczyk: pyra kartoflowi nierówna, więc sięgnij po najbardziej wartościową odmianę.
Ziemniaki – dobre źródło węglowodanów
Jeden średni, pieczony ziemniak to 37 g węglowodanów, czyli około 10% dziennego zapotrzebowania większości biegaczy na ten składnik. Z marszu przenikają do krwi i szybko uzupełniają nadwątlone zapasy glikogenu.
Załaduj błonnik
Ze względu na obecność błonnika ziemniaki świetnie nadają się do uzupełniania węgli po obiegu. Ale ten typ błonnika, który znajduje się w kartoflach, wspomaga pracę jelit i blokuje przyswajanie nadmiaru kalorii. Badania wykazały, że biegacze dostarczający błonnik z warzyw bulwiastych mają mniej tkanki tłuszczowej.
Ziemniaczana dieta regeneracyjna
Czerwone i fioletowe bulwy zawdzięczają swój kolor antyoksydantom, takim jak procyjanidina, zeaksantyna i luteina. Pomagają zapobiegać rakowi i związanemu z wiekiem pogorszeniu wzroku. W ziemniakach znajdują się również przeciwutleniacze podobne do tych w brokułach i szpinaku, które mogą wspomagać regenerację po ciężkim biegu.
Ziemniaki są dobre dla serca
Jeden ziemniak to potężna dawka potasu, regulującego ciśnienie i krążenie krwi, oraz 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która chroni tętnice.
Jakie ziemniaki są najzdrowsze?
Postaw na dobre kolory i wybierz właściwą odmianę.
-
Ziemniaki skrobiowe. Mają miękki miąższ i po upieczeniu zyskują puszystość. Szukaj odmian Albatros i Harpun.
-
Ziemniaki czerwone. Mniej skrobi, więc nie rozpadają się. Dużo antyoksydantów (np. odmiana Bellarosa).
-
Ziemniaki typu BC, uniwersalny. Średnia zawartość skrobi. Do codziennego użytku: sałatek i pieczenia (np. Bryza).
-
Ziemniaki fioletowe. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Wyszoruj, lekko podgotuj, upiecz i jedz ze skórką.
Więcej informacji o zaletach ziemniaków i inne przepisy z nimi w roli głównej znajdziesz w artykule Król pasta party, czyli czy ziemniaki są zdrowe dla biegaczy?