Ksylitol
Co to jest?
Tę organiczną substancję pozyskuje się z brzozy lub kukurydzy. W Polsce do kupienia jest ten brzozowy, pochodzący z Finlandii. Jest o 40% mniej kaloryczny od cukru białego (rafinowanego), ma niższy indeks glikemiczny (7) i nie wywołuje próchnicy. W produktach kryje się czasem w składzie jako E967 (nie każde „E” jest więc złe). Czasem może podrażnić jelita.
Używaj do: słodzenia herbaty i kawy.
Kaloryczność 1 łyżeczki: 9,6 kcal
Syrop klonowy
Co to jest?
Powstaje przez odparowanie soku z drzew klonowych. Jego charakterystyczny, dymny odcień smaku powoduje, że można go używać do pikantnych i słodkich potraw. Jest bogaty w minerały takie jak mangan i cynk, witaminy z grupy B. Uznawany za źródło przeciwutleniaczy. 100 g ma 270 kcal (cukier ma około 400 kcal w 100 g).
Używaj do: owsianki, naleśników.
Kaloryczność 1 łyżeczki: 17 kcal
Cukier palmowy
Co to jest?
Wytwarzany z soku wyekstrahowanego z kwiatów palm cukrowych i daktylowych. Ma bogaty smak (toffi, karmel), zbliżony do cukru brązowego. Zawiera żelazo, cynk, wapń i potas oraz prebiotyczne włókno zwane inuliną, które może spowolnić wchłanianie glukozy. Szukaj nierafinowanego.
Używaj jako: posypki do ciast lub dodatek w kuchni azjatyckiej.
Kaloryczność 1 łyżeczki: 15 kcal
Nektar z agawy
Co to jest?
Syrop z tej popularnej w Meksyku rośliny wykorzystuje się do produkcji tequili. W wielu miejscach usłyszysz, że to zdrowy zamiennik cukru, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. RW nie jest takim miejscem. Niski IG syrop zawdzięcza wysokiej zawartości fruktozy. W nadmiarze z jej trawieniem sporo biegaczy może mieć kłopoty.
Używaj do: smoothies i dressingów.
Kaloryczność 1 łyżeczki: 21 kcal
Miód
Co to jest?
Prawdziwie naturalna żywność. Miód zawiera minerały, w tym cynk, miedź i chrom, które mogą pomóc biegaczom w podwyższeniu formy. Wykazano również, że ma silne właściwości przeciwutleniające. Patrząc na składniki makro, to jednak mieszanka cukrów prostych (glukozy i fruktozy) o wysokim indeksie glikemicznym – 60 (cukier ma 70).
Używaj do: owsianki, izotoników, ciast domowych. I koniecznie rzuć okiem na przepis na energetyczne batony miodowe. Gwaratujemy, że Cię zachwycą.
Kaloryczność 1 łyżeczki: 20 kcal
Stewia
Co to jest?
Słodycz pochodzi z naturalnego i bezpiecznego dla zdrowia wyciągu roślinnego. Stewia jest około 200 razy słodsza od cukru i na dodatek nie zawiera kalorii. Idealna dla cukrzyków i wszystkich, którzy nie mogą zerwać z nałogiem słodzenia herbaty czy kawy. Uwaga: stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi!
Używaj: ostrożnie! Jako zamiennik jednej łyżeczki rafinowanego cukru wystarczy jej tylko 1/4.
Kaloryczność 1 łyżeczki: 0 kcal
Zastanawiasz się, czy te zmiany rzeczywiście mają sens? Koniecznie przeczytaj artykuł Biały, słodki drań, czyli wszystko, co powinieneś wiedzieć o cukrze. Wnioski wyciągnij samemu...
RW