Kukurydza to po prostu świetne źródło lekkostrawnych węglowodanów. Możesz wyczarować z niej proste i smaczne dania. Wypróbuj dwa poniższe przepisy i sprawdź, jak potrafi napędzić złote meksykańskie paliwo!
Salsa z fasoli i kukurydzy
Nakładaj na tosta lub bagietkę. Salsa pasuje także do grillowanego kurczaka i ryby.
Składniki:
- 1 filiżanka gotowanej kukurydzy
- ¼ filiżanki drobno siekanej cebuli
- sok z ½ limonki
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 łyżeczka mielonej, pikantnej papryki plus garść świeżej, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 ½ łyżki miodu
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Połącz wszystkie składniki w naczyniu.
- Odstaw do lodówki na około 30 min. Gotowe.
- Składniki na 6 porcji.
Przeczytaj też o plemieniu Tarahumara i legendarnym Caballo Blanco Ultra Marathon: Caballo Blanco Ultra Marathon: bieg Królową Wąwozów.
Ciastka „kuku”
Zasłużysz na nie po długim wybieganiu.
Składniki na ok. 18 ciastek:
- ¾ filiżanki masła
- ¾ filiżanki świeżych ziaren słodkiej kukurydzy,
- ½ filiżanki dodatkowo
- ¾ filiżanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 duże żółtko jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 1 filiżanka mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Podgrzewaj w rondlu masło i kukurydzę (1 filiżanka) na średnim ogniu przez 5 min. Gdy przestygnie, zblenduj.
- Do garnka z masą maślano-kukurydzianą dosyp cukru i zmiksuj.
- Dodaj jajka, wanilię, resztę suchych składników i wymieszaj. Możesz dosypać resztę świeżych ziaren.
- Na papierze do pieczenia rozłóż masę łyżką, formując małe dyski.
- Piecz przez ok. 11 min w temperaturze 175 st. C.
RW 09/2017