[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dania kuchni meksykańskiej: przepis na salsę i ciasteczka „kuku”

Spróbuj słonecznego paliwa Indian, na którym pokonują ultramaratony w sandałach - kukurydzy. Biegający Indianie Tarahumara z Meksyku nie wyobrażają sobie posiłku bez przygotowanych na różnych sposoby jej ziaren. I nie ma w tym żadnego sekretu czy magii.

Przepis na meksykańską salsę i ciasteczka „kuku” Żółty kolor ziaren to sprawka karotenoidów (podnoszą odporność). Te z przetworzonej kukurydzy są łatwiej przyswajalne niż z marchewki. (fot. Ben Alsop)

Kukurydza to po prostu świetne źródło lekkostrawnych węglowodanów. Możesz wyczarować z niej proste i smaczne dania. Wypróbuj dwa poniższe przepisy i sprawdź, jak potrafi napędzić złote meksykańskie paliwo!

Salsa z fasoli i kukurydzy

Nakładaj na tosta lub bagietkę. Salsa pasuje także do grillowanego kurczaka i ryby.

REKLAMA

Składniki:

  • 1 filiżanka gotowanej kukurydzy
  • ¼ filiżanki drobno siekanej cebuli
  • sok z ½ limonki
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 łyżeczka mielonej, pikantnej papryki plus garść świeżej, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 ½ łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie składniki w naczyniu.
  2. Odstaw do lodówki na około 30 min. Gotowe.
  3. Składniki na 6 porcji.

Przeczytaj też o plemieniu Tarahumara i legendarnym Caballo Blanco Ultra Marathon: Caballo Blanco Ultra Marathon: bieg Królową Wąwozów.

Ciastka „kuku”

Zasłużysz na nie po długim wybieganiu.

Składniki na ok. 18 ciastek:

  • ¾ filiżanki masła
  • ¾ filiżanki świeżych ziaren słodkiej kukurydzy,
  • ½ filiżanki dodatkowo
  • ¾ filiżanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 filiżanka mąki pszennej
  • 1 filiżanka mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Podgrzewaj w rondlu masło i kukurydzę (1 filiżanka) na średnim ogniu przez 5 min. Gdy przestygnie, zblenduj.
  2. Do garnka z masą maślano-kukurydzianą dosyp cukru i zmiksuj.
  3. Dodaj jajka, wanilię, resztę suchych składników i wymieszaj. Możesz dosypać resztę świeżych ziaren.
  4. Na papierze do pieczenia rozłóż masę łyżką, formując małe dyski.
  5. Piecz przez ok. 11 min w temperaturze 175 st. C.

RW 09/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij