Po treningu w chłodny dzień już w kilka minut po powrocie do domu dopada Cię znienacka głód niczym lampart gazelę. Bez większego wysiłku i umiejętności master szefa możesz upichcić aromatyczne danie jednogarnkowe.
W ten sposób jeden posiłek dostarczy Ci wszystkich składników potrzebnych zarówno do regeneracji, jak i następnego treningu. A ponieważ przyrządzasz wszystko w jednym naczyniu, nie pozbywasz się wywaru, nie tracisz cennych minerałów i witamin, które normalnie wylewasz podczas odcedzania.
Przygotowanie każdego z poniższych 5 przepisów (4 porcje w każdym) trwa maksymalnie 40 minut i gdy już wrzucisz wszystko do garnka, nie musisz robić wiele – wystarczy od czasu do czasu zamieszać.
7 patentów na najlepsze dania jednogarnkowe
-
Supergar: Zamiast aluminiowych garów (przypalają się) używaj emaliowanych, żeliwnych i ze stali nierdzewnej.
-
Olej olej: Gdy przesadzisz z olejem, cały posiłek będzie ociekał tłuszczem. Nalej jedynie 2 łyżki.
-
Piecz, potem lej: Jeśli zależy Ci na wyrazistym smaku, najpierw podsmaż mięso i warzywa, a potem dodaj płyny.
-
Para w ruch: Wypełnij garnek jedynie do 3/4 jego objętości. Para krążąca po naczyniu pomoże wzmocnić smak potrawy.
-
Pod przykryciem: Podczas gotowania pokrywkę trzymaj na garnku – przyspieszysz gotowanie i zatrzymasz smak.
-
Czerwone bomby: Pomidory są bogatym źródłem likopenu, przeciwnowotworowego antyoksydantu. Organizm lepiej przyswaja ten składnik, kiedy pomidory są ugotowane.
-
Tryb turbo: Żeby przyspieszyć gotowanie brązowego ryżu, namocz go wcześniej minimum pół godziny. Gotuj go pod przykryciem w wodzie o objętości 120% ryżu. Nigdy nie gotuj ryżu w woreczkach!