[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Deser dla biegaczy: trufle czekoladowe z migdałami [PRZEPIS SLOW FOOD]

Daleko za linią mety, gdzie opada kurz zawodów i stygną emocje, jest miejsce na nagrodę. Deser dla biegaczy wcale nie jest ani tematem tabu, ani przedmiotem zakazu – trzeba tylko uważać, co ląduje na talerzu. Wypróbuj nasz przepis na trufle czekoladowych z migdałami – satysfakcja gwarantowana.

Trufle czekoladowe z migdałami Masa z mielonych migdałów i daktyli może służyć także jako masło orzechowe (fot. Mitch Mandell).

Ciemne kakao jest pełne antyoksydantów, ale czekoladowe smakołyki ze sklepu są wypchane cukrem i olejami utwardzonymi – warto więc spędzić chwilę w kuchni i własnoręcznie przygotować zdrowy deser.

Składniki na 18 sztuk :

Masa migdałowa:

REKLAMA
  • 2 filiżanki migdałów
  • 10 daktyli bez pestek
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Polewa:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Szukasz więcej słodkości? Wypróbuj nasz przepis na prosty deser czekoladowy.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj masę: rozłóż migdały na blasze i praż pośrodku piekarnika przez 8 minut (przemieszaj je po 4 minutach). Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  3. W robocie kuchennym albo blenderze o dużej mocy zmiksuj orzechy, daktyle i cynamon.
  4. Rozdrobnij pulsacyjnie albo zblenduj na gładką masę (masa ma być gęsta). Przełóż do niedużej miski.
  5. Rękami uformuj z masy kulki wielkości jednego kęsa. (Jeśli masa jest ciepła albo zbyt rzadka, schłodź ją w lodówce, żeby ułatwić sobie pracę.) Układaj kulki na papierze.
  6. Przygotuj polewę: umieść olej kokosowy w małej miseczce, którą możesz wstawić do mikrofalówki, i podgrzewaj kilka razy po 10 sekund, mieszając w przerwach, aż roztopi się niemal całkowicie. (Możesz też rozpuścić olej w niedużym rondelku na małym ogniu.)
  7. Dodaj syrop klonowy, kakao i wymieszaj na gładką masę. Wrzuć jedną kulkę do czekoladowej polewy, wyciągnij widelcem i odłóż na papier lub do kokilki. Tak samo zrób z pozostałymi.
  8. Każdą truflę posyp szczyptą soli. Kiedy przestygnie, włóż blachę do lodówki na 10-15 minut albo do momentu podania.

RW 05/2017

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij