Ciemne kakao jest pełne antyoksydantów, ale czekoladowe smakołyki ze sklepu są wypchane cukrem i olejami utwardzonymi – warto więc spędzić chwilę w kuchni i własnoręcznie przygotować zdrowy deser.
Składniki na 18 sztuk :
Masa migdałowa:
- 2 filiżanki migdałów
- 10 daktyli bez pestek
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Polewa:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka soli morskiej
Szukasz więcej słodkości? Wypróbuj nasz przepis na prosty deser czekoladowy.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Przygotuj masę: rozłóż migdały na blasze i praż pośrodku piekarnika przez 8 minut (przemieszaj je po 4 minutach). Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- W robocie kuchennym albo blenderze o dużej mocy zmiksuj orzechy, daktyle i cynamon.
- Rozdrobnij pulsacyjnie albo zblenduj na gładką masę (masa ma być gęsta). Przełóż do niedużej miski.
- Rękami uformuj z masy kulki wielkości jednego kęsa. (Jeśli masa jest ciepła albo zbyt rzadka, schłodź ją w lodówce, żeby ułatwić sobie pracę.) Układaj kulki na papierze.
- Przygotuj polewę: umieść olej kokosowy w małej miseczce, którą możesz wstawić do mikrofalówki, i podgrzewaj kilka razy po 10 sekund, mieszając w przerwach, aż roztopi się niemal całkowicie. (Możesz też rozpuścić olej w niedużym rondelku na małym ogniu.)
- Dodaj syrop klonowy, kakao i wymieszaj na gładką masę. Wrzuć jedną kulkę do czekoladowej polewy, wyciągnij widelcem i odłóż na papier lub do kokilki. Tak samo zrób z pozostałymi.
- Każdą truflę posyp szczyptą soli. Kiedy przestygnie, włóż blachę do lodówki na 10-15 minut albo do momentu podania.
RW 05/2017