Już jedna garść, kilka kropli lub kilka gryzów zapewnią Ci energię przed, w trakcie lub po biegu. Te produkty dadzą Ci – i Twojemu bieganiu – porządnego kopa. Wypakowane są po brzegi witaminami, minerałami i antyoksydantami, które pomogą w walce o kolejne rekordy.
Runner's World Polska2017-07-11
fot. shutterstock.com
Owoce leśne
REKLAMA
Opóźniają starzenie się
Jeżyny, maliny, jagody – wszystkie owoce leśne zawierają antyoksydanty nazywane antycyjanidynami. Związki te spowalniają efekty starzenia i potrafią uśmierzyć bóle mięśni po treningu. Mieszaj je z jogurtem, komponuj wymyślne koktajle i nie daj się starości.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
Rodzynki
Węglowodany na drogę
Idealne wsparcie energetyczne na trasie, dwie łyżki rodzynek zawierają bowiem ponad 30 gramów węglowodanów! Dlatego sięgnij po nie, jeśli Twój bieg trwa godzinę lub dłużej. Najnowsze badania pokazują, że rodzynki jedzone bez dodatków zmniejszają kwaśny odczyn w ustach i zapobiegają próchnicy.
Od zwykłych pieczarek po egzotyczne, ale dostępne w Polsce shitake – grzyby dostarczają biegaczowi potasu niezbędnego dla regulacji gospodarki wodnej organizmu. Zawierają też L-ergotioneinę – rzadki antyoksydant, znany ze zwalczania wolnych rodników. Dodawaj grzyby do sałatek, zup, zapiekanek lub duś je na oliwie z oliwek i jedz jako osobne danie.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
Olej lniany
Zdrowe tłuszcze dla serca
Jedna łyżka tego oleju zaspokoi Twoje dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Jest zdrowszy od oliwy z oliwek. Zawarte w nim substancje odgrywają fundamentalną rolę w pracy Twojego serca, ograniczają stany zapalne nie tylko mięśni. Przechowuj otwartą butelkę w lodówce nie dłużej niż 90 dni. Stosuj do dressingów, polewaj makaron lub warzywa na parze.
Mięso wołowe i dziczyzna mają o wiele mniej niezdrowych tłuszczów nasyconych niż wieprzowina. Do tego zapewniają o 50% więcej witaminy B12 i 30% dziennego zapotrzebowania na żelazo i cynk – mikroelementy niezbędne do pracy i regeneracji mięśni.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
Pełne ziarna
Paliwo po treningu
Płatki zbożowe możesz jeść nie tylko na śniadanie. Po treningu świetnie uzupełniają zapasy węglowodanów i glikogenu w mięśniach, a dodatek jogurtu zapewni porcję białka. Wybieraj pełnoziarniste płatki bez cukru. Możesz kupować ziarna różnych zbóż i mieszać ich smaki w dowolny sposób, dodając garść sezonowych owoców: zapewnisz sobie dawkę błonnika i witamin z grupy B.
Jedna puszka fasoli to 25% dziennego zapotrzebowania na białko, prawie 60% na błonnik i 20% na żelazo. Możesz dodać ją do sałaty lodowej z trzema łyżkami oliwy z sosem winegret i garścią kiełków.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
Biała herbata
Eliksir młodości
Biegacze muszą osłaniać skórę przed ostrym słońcem, a w tej herbacie znajdują się antyoksydanty, które dbają o zdrowie Twojej skóry, a nawet redukują zmarszczki i przeciwdziałają starzeniu się.
Ma wysoki poziom azotanów. Badania dowiodły, że picie dwóch szklanek dziennie przez 6 dni zmniejszy ilość tlenu potrzebnego do pracy mięśni, tym samym zwiększając ich wytrzymałość.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
Kefir
Mocne kości
Jedna szklanka tego popularnego napoju dostarcza 30% dziennego zapotrzebowania na wapń, 20% na białko i 25% na witaminę D. Możesz łączyć kefir z płatkami lub też użyć go jako bazy w koktajlach owocowych po biegu.
Ten model to idealny but na codzienne spokojne treningi, podczas których najbardziej liczy się Tw...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze