Dieta biegacza: 10 produktów pełnych zdrowia

Już jedna garść, kilka kropli lub kilka gryzów zapewnią Ci energię przed, w trakcie lub po biegu. Te produkty dadzą Ci – i Twojemu bieganiu – porządnego kopa. Wypakowane są po brzegi witaminami, minerałami i antyoksydantami, które pomogą w walce o kolejne rekordy.

Przekąski
fot. shutterstock.com

Owoce leśne

Opóźniają starzenie się

Jeżyny, maliny, jagody – wszystkie owoce leśne zawierają antyoksydanty nazywane antycyjanidynami. Związki te spowalniają efekty starzenia i potrafią uśmierzyć bóle mięśni po treningu. Mieszaj je z jogurtem, komponuj wymyślne koktajle i nie daj się starości.

Przekąski
fot. shutterstock.com

Rodzynki

Węglowodany na drogę

Idealne wsparcie energetyczne na trasie, dwie łyżki rodzynek zawierają bowiem ponad 30 gramów węglowodanów! Dlatego sięgnij po nie, jeśli Twój bieg trwa godzinę lub dłużej. Najnowsze badania pokazują, że rodzynki jedzone bez dodatków zmniejszają kwaśny odczyn w ustach i zapobiegają próchnicy.

Przekąski
fot. shutterstock.com

Grzyby

Potas na czas odpoczynku

Od zwykłych pieczarek po egzotyczne, ale dostępne w Polsce shitake – grzyby dostarczają biegaczowi potasu niezbędnego dla regulacji gospodarki wodnej organizmu. Zawierają też L-ergotioneinę – rzadki antyoksydant, znany ze zwalczania wolnych rodników. Dodawaj grzyby do sałatek, zup, zapiekanek lub duś je na oliwie z oliwek i jedz jako osobne danie.

Przekąski
fot. shutterstock.com

Olej lniany

Zdrowe tłuszcze dla serca

Jedna łyżka tego oleju zaspokoi Twoje dzienne zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Jest zdrowszy od oliwy z oliwek. Zawarte w nim substancje odgrywają fundamentalną rolę w pracy Twojego serca, ograniczają stany zapalne nie tylko mięśni. Przechowuj otwartą butelkę w lodówce nie dłużej niż 90 dni. Stosuj do dressingów, polewaj makaron lub warzywa na parze.

Przekąski
fot. shutterstock.com

Zdrowy kotlet

Mniej tłuszczu, więcej białka i żelaza

Mięso wołowe i dziczyzna mają o wiele mniej niezdrowych tłuszczów nasyconych niż wieprzowina. Do tego zapewniają o 50% więcej witaminy B12 i 30% dziennego zapotrzebowania na żelazo i cynk – mikroelementy niezbędne do pracy i regeneracji mięśni.

Przekąski
fot. shutterstock.com

Pełne ziarna

Paliwo po treningu

Płatki zbożowe możesz jeść nie tylko na śniadanie. Po treningu świetnie uzupełniają zapasy węglowodanów i glikogenu w mięśniach, a dodatek jogurtu zapewni porcję białka. Wybieraj pełnoziarniste płatki bez cukru. Możesz kupować ziarna różnych zbóż i mieszać ich smaki w dowolny sposób, dodając garść sezonowych owoców: zapewnisz sobie dawkę błonnika i witamin z grupy B.

Przekąski
fot. shutterstock.com

Fasola

Dawka białka

Jedna puszka fasoli to 25% dziennego zapotrzebowania na białko, prawie 60% na błonnik i 20% na żelazo. Możesz dodać ją do sałaty lodowej z trzema łyżkami oliwy z sosem winegret i garścią kiełków.

Przekąski
fot. shutterstock.com

Sok z buraków

Czerwona moc

Ma wysoki poziom azotanów. Badania dowiodły, że picie dwóch szklanek dziennie przez 6 dni zmniejszy ilość tlenu potrzebnego do pracy mięśni, tym samym zwiększając ich wytrzymałość.

REKLAMA
}