Jesz wszystko
Wszystkożerność nie oznacza folgowania zachciankom. Ale zostawia spore pole manewru tym, którzy lubią dużo i dobrze jeść.
Zasadnicza idea wszystkożerności jest prosta: dopóki nie tracisz umiaru, żadne jedzenie Ci nie zaszkodzi. To oznacza, że nawet produkty, które dla wielu ludzi są niedopuszczalne w zdrowej diecie, jak np. mięso (zobacz, jakie mięso powinieneś wybierać), masło czy ser, mają prawo znaleźć się na talerzu wszystkożercy.
Pozwalanie sobie na jedzenie różnorodnych produktów jest dobrą strategią odżywiania się. Jeśli bowiem powiesz komuś, by czegoś nie jadł, to możesz być pewien, że będzie jadł tego zbyt wiele.
Czerwone mięso
Czerwone mięso ma fatalną reputację ze względu na dużą zawartość niezdrowych, nasyconych kwasów tłuszczowych. Ale badania dowodzą, że mięso zwierząt karmionych naturalną karmą (trawą, sianem itd.) jest chudsze i ma 3-4 razy więcej zdrowych kwasów omega-3 niż mięso zwierząt karmionych paszami. Mięso zwierzyny łownej, np. jeleni, też bywa zazwyczaj chudsze niż wołowina.
-
Najlepszy wybór: Dowolna polędwica, befsztyki z mięsa zwierząt z ekologicznych hodowli.
-
Jedz oszczędnie: Kiełbasy, bekon, rozbratel są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe.
Drób
"Kurczak i indyk to doskonałe źródła białka dla biegaczy" - mówi dr Amy Bragg, szef wydziału Performance Nutrition na Texas A&M University. To chude mięso, ale nie wierz w zapewnienia, iż wyrabiane z niego mielone, pasztety albo kiełbasy są równie dobre tylko dlatego, że są drobiowe. Do ich wyrobu używa się bowiem także skóry, która jest tłustsza.
-
Najlepszy wybór: Białe mięso bez skóry z drobiu z ekogospodarstw. Zdaniem badaczy, mięso tak chowanych kur i indyków jest bogatsze w witaminę A.
-
Jedz oszczędnie: Smażone skrzydełka z kurczaka i kurczaki w całości. Jest na nich skóra, a więc także niezdrowy tłuszcz.
Ryby
Dostarczają człowiekowi kompletny zestaw zdrowych kwasów omega-3, których nie znajdziesz w roślinnych produktach, takich jak np. siemię lniane. Dlatego dietetycy radzą jedzenie ryb 2 razy w tygodniu.
-
Najlepszy wybór: Dziki łosoś, dorsz, halibut oraz puszkowany tuńczyk (zobacz najzdrowsze ryby dla biegaczy)
-
Jedz oszczędnie: Tuńczyk (w całości sprzedawane są ryby starsze, w których kumulacja szkodliwych substancji, jak np. rtęć, jest wyższa), szczupak, bass morski, makrela królewska, rekin, miecznik - ich mięso może mieć podwyższony poziom toksyn.
Sery
Są napakowane wapniem. Ale sery, które mają wyraźny smak i zapach, jedz w niewielkich ilościach, ponieważ są bardziej kaloryczne. Czytaj etykiety, aby porównać ilość tłuszczu i kalorii w różnych gatunkach serów.
-
Najlepszy wybór: Feta, parmezan, mozzarella light, odtłuszczone sery żółte.
-
Jedz oszczędnie: Serki topione, które często są produkowane z dodatkiem oleju.
Oleje i inne tłuszcze
Tłuszcze dodają potrawom smaku, witamin i antyoksydantów. Ale wskazane jest oszczędne ich stosowanie. Postaraj się ograniczyć do minimum spożycie tłuszczów, które w temperaturze pokojowej są twarde. Wyobraź sobie, że tak twardo będą później blokowały Twoje naczynia krwionośne.
-
Najlepszy wybór: Oliwa z oliwek, olej canola i bogaty w kwasy omega-3 olej lniany to źródła zdrowych tłuszczów.
-
Jedz oszczędnie: Margarynę i tłuszcze do smarowania pieczywa, bo mogą zawierać rakotwórcze tłuszcze trans.
Komentarze
~A super broad shirt collar makes the face loo, 2017-01-23 06:12:50
~A super broad shirt collar makes the face loo, 2017-01-23 06:12:41
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?