Dieta na stawy. Jedzenie wzmacniające stawy

Każdy dzień zaczynasz od wzięcia kolorowej pastylki na "ogólne wzmocnienie"? Najwyższy czas zmienić przyzwyczajenia. Zamiast łykać tonę suplementów, sięgnij po naturalne produkty, za które podziękują Ci wszystkie Twoje chrząstki używane w biegu.

Diieta na wzmocnienie stawów shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Twoje stawy są stworzone do tego, by wytrzymać nieprawdopodobne obciążenia. Każdy z nich to kapsuła wypełniona płynem, chroniącym i odżywiającym ruchome części narażone na tarcie.

Zła dieta, upływ czasu, predyspozycje genetyczne powodują niszczenie i deformację chrząstek stawowych. Zanika płyn maziowy, powstaje stan zapalny, a potem dopada Cię ból uniemożliwiający bieganie. Możesz zatrzymać ten proces i zamiast zabiegu u ortopedy, przeprowadzić operację „dieta na stawy”.

Oliwa z oliwek

Naukowcy z uniwersytetu w Katanii we Włoszech dodali oliwę z oliwek do diety szczurów z uszkodzonymi stawami. Po 8 tygodniach eksperymentu odnotowano u nich znacząco wyższy poziom lubrycyny – białka będącego istotnym składnikiem mazi stawowej odżywiającej chrząstkę. Nie zanotowano wzrostu lubrycyny u zwierząt na standardowej diecie. Nie bój się więc dodawać nieco więcej oliwy do sałatek i makaronów.

Kefir

Fermentowane mleko w postaci kefiru jest pełne dobrych dla organizmu biegaczy bakterii Lactobacillus casei. Badania dowodzą, że ochotnicy przyjmujący dawkę L. casei regularnie przez 2 miesiące mieli mniej markerów stanów zapalnych i mniejszą sztywność stawów niż grupa przyjmująca placebo. Dodawaj kefir do płatków zbożowych i koktajli regeneracyjnych. Kupuj jednak kefiry naturalne, a nie smakowe.

Pomarańcze

W jednym z badań biegacze ze zmianami zwyrodnieniowymi kolan przez 8 tygodni przyjmowali ekstrakt ze skórki pomarańczowej. W porównaniu do grupy przyjmującej placebo ból i stany zapalne były u nich mniejsze. Wszystko za sprawą bioflawonoidu zwanego nobiletin. Dlatego nie usuwaj dokładnie białych części przy obieraniu pomarańczy, a skórkę wyszoruj i dodaj razem z miąższem do koktajlu.

Łosoś

Gwiazda wśród ryb, jeśli porównamy zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w ich mięsie. Badania nad omega-3 wykazują, że wyzwalają one szereg kluczowych reakcji, prowadzących do zmniejszenia stanów zapalnych stawów, także u osób cierpiących na artretyzm. Dzięki olejowi rybnemu można zmniejszyć dawkowanie niesterydowych leków przeciwzapalnych. Kupuj łososia z europejskich hodowli na otwartym morzu.

Kurkuma

Badanie na osobach cierpiących na zwyrodnieniowe bóle kolan, przyjmujących ekstrakt kurkumy przez 6 tygodni, dowodzą, że pomogła ona zminimalizować dyskomfort, tak jak podawanie 800 mg ibuprofenu na dobę. Dlaczego? Dlatego, że kurkuma jest bogata w silny przeciwutleniacz, który może zmniejszać ilość stanów zapalnych komórek chrząstki stawowej. Dodawaj ją do ryżu, makaronu i dań azjatyckich.

Na staw pigułkę

Suplementy, które mogą pomóc chrząstkom:

Glukozamina. Czyli siarczan chondroityny. Niektóre badania dowodzą, że przyjmowanie glukozaminy przynosi ulgę stawom i nieznaczną ich regenerację po kilku miesiącach przyjmowania. Ale badacze są zgodni, że taka kuracja nie daje radykalnej poprawy, czasem wręcz jej brak. Efekty uboczne zażywania? Niewielkie, więc można spróbować.

Kolagen. W jednym z badań pacjenci skarżący się na ból kolana w trakcie i po biegu przyjmowali codziennie 40-mg dawkę kolagenu. Po 4 miesiącach mogli już biegać bez bólu, podczas gdy grupa przyjmująca placebo nadal odczuwała dolegliwości. Bio-kolagen może blokować powstawanie związków, które powodują uszkodzenia chrząstki.

RW 08/2015

Zobacz również:
REKLAMA
}