Latem szczególnie skóra biegaczy narażona jest na działanie słońca - i choć opalenizna wygląda sexy, to Twoje ciało nie przepada za nią tak bardzo, jak Ty. Badania austriackich naukowców wykazały, że maratończycy są bardziej niż inni ludzie narażeni na czerniaka – najgroźniejszy nowotwór skóry. Wszystko przez wielogodzinne przebywanie na słońcu i osłabioną intensywnym wysiłkiem odporność. Ale nawet rekreacyjni krótkodystansowcy, rozkoszujący się przebieżkami w letnim słońcu, są w grupie ryzyka tego paskudnego nowotworu.
Spocona skóra absorbuje więcej szkodliwych promieni UV. Biegacze, chcąc nie chcąc, wystawiani na działanie słońca, powinni robić, co się da, by zmniejszyć ryzyko uszkodzeń skóry. A to, poza standardowymi osłonami, oznacza też odpowiednią dietę. Samo jedzenie nie uratuje Cię przed zgubnymi skutkami opalania, ale jak pokazują badania, niektóre produkty potrafią wspierać nasz największy organ i wspomagać jego ochronę.
„Zdrowa, zbilansowana i urozmaicona dieta sprawia, że cały organizm zostaje wzmocniony – mówi dietetyk, dr n. med. Daria Domańska-Senderowska. – Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta wpływa też korzystnie na skórę”. Dlatego warto, żeby produkty o dobroczynnym działaniu dla skóry muśniętej słońcem wyszły latem z cienia - zobacz, co jeść, by jednocześnie chronić swoją skórę.
Pomidory – źródło likopenu
Likopen jest silnym antyoksydantem – pomaga chronić DNA przed uszkodzeniami, które mogą się pojawić przy ekspozycji na słońce. Likopen znajduje się w czerwonych owocach i warzywach: arbuzie, truskawkach, papryce, a przede wszystkim pomidorach.
„Wyniki badań dr. A. Venket Rao z uniwersytetu w Toronto dowodzą, że likopen przyswaja się lepiej z produktów przetworzonych, takich jak ketchup, zupy czy soki, niż ze świeżych warzyw – podkreśla dr Daria Domańska- -Senderowska. – Badania przeprowadzone przez Gartnera zdają się potwierdzać doniesienia dr Rao i dowodzą, że biodostępność likopenu zawartego w paście pomidorowej jest 2,5 raza większa niż biodostępność likopenu zawartego w świeżych pomidorach. Coraz więcej naukowców zajmujących się problemami ochrony zdrowia zaleca stosowanie diety bogatej w przetwory pomidorowe”.