Co lepsze: lekarstwa czy babcine sposoby? Jedno i drugie ma swoje plusy. Na pewno nie zachęcamy do wyrzucenia leków i kurowania się wyłącznie herbatą z sokiem malinowym. Ale zdrowa kuchnia na pewno przyspieszy czas kuracji. Spróbuj między łykane tabletki wcisnąć łososia z czosnkiem, jabłko czy garść twardych orzechów.
Złamania przeciążeniowe
Coś, co zaczyna się od minimalnego i często nieodczuwalnego pęknięcia kości, zazwyczaj kończy się przenikliwym bólem i złamaniem. Ale wcale nie musi.
Awokado i oliwa: Badania przeprowadzone na University of Buffalo dowiodły, że biegacze, którzy znacznie ograniczali spożycie tłuszczu, odnosili kontuzje przeciążeniowe częściej niż zawodnicy niestosujący restrykcyjnej diety. Tłuszcz to ważny element posiłków. Wszak w nim rozpuszcza się bardzo wiele składników, wchłanianych następnie przez organizm (przede wszystkim budująca kości witamina D).
„Warto też pamiętać, że tłuszcze budują hormony płciowe, a to właśnie one regulują funkcjonowanie tkanki kostnej. Ważne jednak, żeby były to tłuszcze zdrowe, niepodnoszące poziomu »złego« cholesterolu LDL” – mówi dr Jakub Czaja, biegacz, ekspert od jakości żywności i żywienia. Znajdziesz je przede wszystkim w orzechach, awokado, oliwie z oliwek i ziarnach, np. dyni czy słonecznika.
Mleko: Dla wzmocnienia kości, oprócz witaminy D, potrzebujesz przede wszystkim wapnia. Żeby zminimalizować ryzyko powysiłkowych pęknięć i złamań, musisz do diety wprowadzić oba te składniki. A jednym z niewielu produktów, które łączą w sobie wapń i witaminę D, jest mleko.