„Journal of the American Heart Association” opublikował badania, które dowodzą, że dieta zawierająca jedno awokado dziennie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, chroniąc przy tym przed chorobami układu krwionośnego i podnosząc moc. Porównano trzy rodzaje diet: o małej zawartości tłuszczu, o średniej ilości tłuszczu bez awokado oraz z nim. Najskuteczniejsza okazała się ta ostatnia. Naukowcy z Pennsylvania State University uważają, że prozdrowotny efekt przynoszą jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które bogate są owoce awokado. Dobrym źródłem tych kwasów są również oliwa z oliwek czy orzechy (włoskie, migdały, laskowe i nerkowca).
Niektórzy biegacze unikają jedzenia awokado, tłumacząc to dużą zawartością tłuszczu w owocu (21 g/1 szklankę). To błąd, ponieważ większość tłuszczów roślinnych to te zdrowe dla serca jedno- i wielonienasycone, a one pomagają obniżać poziom tzw. złego cholesterolu w organizmie.
Przy wyborze kieruj się dotykiem. Awokado powinno być miękkie, ale nie gąbczaste. Jeśli jednak nie uda Ci się znaleźć odpowiedniego, awokado dojrzeje i jego miąższ zmięknie po dwóch dniach pozostawienia w temperaturze pokojowej. Szukaj owoców o chropowatej skórce, kolorystyką wahającą się od zielonego do ciemnofioletowego, a jeśli masz okazję spróbować, wybierz te o najbardziej kremowym miąższu.
Wypróbuj: Przepis na fusilli z bazylią, pomidorami i sosem z awokado
5 prostych patentów, jak zakomponować 1 awokado dziennie w biegowej diecie
- Rozsmaruj miękkie awokado jak masło na kromce chleba. Połóż plaster chudej szynki.
- Dodaj pokrojone w kostkę awokado do sałatki z sałaty lodowej, pomidorów i oliwek.
- Do obiadu ułóż kawałki pokrojone w łódki obok porcji grillowanego fileta z kurczaka.
- Dorzuć do zielonego, pobiegowego koktajlu – razem ze szpinakiem i jarmużem.
- Na kolację zrób pastę na razowy chleb z awokado, soku z cytryny i szczypty pieprzu.
Szybki przepis na awokado:
Pasta guacamole to najlepszy i najprostszy sposób, aby cieszyć się smakiem awokado. Zetrzyj dwa awokado i wymieszaj z dwiema łyżkami drobno posiekanej czerwonej cebuli, połową szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę, połową drobno posiekanej papryczki jalapeño, dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, drobno posiekaną kolendrą, trzema łyżkami soku z limonki, solą i pieprzem. Podawaj z nachosami lub tortillą.
RW 04/2017, 04/2012