Sok pomarańczowy + jajko
Dobre połączenie
Liczba czerwonych krwinek i stężenie hemoglobiny we krwi decydują o dostarczaniu tlenu do mięśni podczas biegu i są ściśle uzależnione od ilości żelaza w codziennych posiłkach. W żywności znajdują się dwa rodzaje żelaza: żelazo hemowe (pochodzące z mięsa), którego poziom przyswajania tylko w niewielkim stopniu uzależniony jest od innych składników żywności, oraz trudniej przyswajalne żelazo niehemowe (znajdujące się w warzywach, żółtku jaj, produktach zbożowych).
Poziom wchłaniania tego ostatniego jest w dużym stopniu uzależniony od kompozycji całego posiłku. Zwiększenie przyswajania żelaza niehemowego, szczególnie w przypadku wegetarian, możliwe jest dzięki jednoczesnemu spożywaniu produktów bogatych w kwas askorbinowy (witaminę C). Dlatego dobrze wypić szklankę świeżego soku pomarańczowego do porannej jajecznicy, by odwrócić działanie produktów utrudniających wchłanianie żelaza (np. herbaty).