[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Domowa granola jagodowa - przepis dla biegacza

Granola to posiłek, który w zdrowotnej rywalizacji nokautuje niejeden suplement diety. Nie musisz kupować gotowej mieszanki w sklepie. Przyrządź swój własny zdrowy chrupki mix. Sprawdź przepis na domową granolę jagodową.

domowa granola, jak zrobić granolę, przepis na granolę, granola jagodowa Zrób sobie domową granolę (fot. Mitch Mandell).

Smaczne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie? Brzmi jak stracona godzina w kuchni. Ale spokojnie: takie połączenie można też uzyskać w kilka minut. Wystarczy wymieszać trochę płatków zbożowych z orzechami i owocamiTaka kompozycja dodaje niezłego kopa na kilka okrążeń Twojej ulubionej trasy, a po powrocie pomaga szybko zregenerować siły.

Fajne jest to, że własnoręcznie zrobiona granola jest zawsze świeża i chrupiąca. W zależności od rodzaju treningu możesz dodać więcej lub mniej niektórych składników.  

REKLAMA

Granola jagodowa - przepis

Orzechy, owoce i słodziki możesz dowolnie zastąpić swoimi ulubionymi.

Składniki - 6 porcji:

  • 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych lub liofilizowanych jagód
  • ¾ szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4 łyżki masła śmietankowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 °C.
  2. W misce dobrze wymieszaj płatki owsiane, jagody, migdały, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, cukier i zmielone ziele angielskie.
  3. W małym rondelku rozpuść masło z miodem, polej produkty wymieszane w misce i ponownie wymieszaj. Rozłóż tak powstałą mieszankę na papierze do pieczenia.
  4. Piecz przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru.
  5. Na koniec posyp granolę cynamonem i delikatnie ją wymieszaj.

Przepis alternatywny:

Wymieszaj granolę z ugotowanymi płatkami owsianymi, ciastem naleśnikowym lub ciastem na babeczki. Możesz ją również wykorzystać zamiast grzanek w sałatce lub jako ozdobę w zupach kremach.  

Jeśli jednak bardziej gustujesz w kanapkach, zerknij tutaj: Przepisy na kanapki: Drugie śniadanie mistrzów

RW 03/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij