Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Domowa granola jagodowa - przepis dla biegacza

Granola to posiłek, który w zdrowotnej rywalizacji nokautuje niejeden suplement diety. Nie musisz kupować gotowej mieszanki w sklepie. Przyrządź swój własny zdrowy chrupki mix. Sprawdź przepis na domową granolę jagodową.

domowa granola, jak zrobić granolę, przepis na granolę, granola jagodowa Zrób sobie domową granolę / fot. Mitch Mandell

Smaczne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie? Brzmi jak stracona godzina w kuchni. Ale spokojnie: takie połączenie można też uzyskać w kilka minut. Wystarczy wymieszać trochę płatków zbożowych z orzechami i owocami. Taka kompozycja dodaje niezłego kopa na kilka okrążeń Twojej ulubionej trasy, a po powrocie pomaga szybko zregenerować siły.

Fajne jest to, że własnoręcznie zrobiona granola jest zawsze świeża i chrupiąca. W zależności od rodzaju treningu możesz dodać więcej lub mniej niektórych składników.  

Granola jagodowa

Orzechy, owoce i słodziki możesz dowolnie zastąpić swoimi ulubionymi.

Składniki:

  • 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych lub liofilizowanych jagód
  • ¾ szklanki płatków migdałowych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 4 łyżki masła śmietankowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu (ilość na 6 porcji)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 °C. W misce dobrze wymieszaj płatki owsiane, jagody, migdały, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, cukier i zmielone ziele angielskie. W małym rondelku rozpuść masło z miodem, polej produkty wymieszane w misce i ponownie wymieszaj.

Rozłóż tak powstałą mieszankę na papierze do pieczenia. Piecz przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. Na koniec posyp granolę cynamonem i delikatnie ją wymieszaj.

  • Alternatywnie: Wymieszaj granolę z ugotowanymi płatkami owsianymi, ciastem naleśnikowym lub ciastem na babeczki. Możesz ją również wykorzystać zamiast grzanek w sałatce lub jako ozdobę w zupach kremach.  

RW 03/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij