Smaczne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie? Brzmi jak stracona godzina w kuchni. Ale spokojnie: takie połączenie można też uzyskać w kilka minut. Wystarczy wymieszać trochę płatków zbożowych z orzechami i owocami. Taka kompozycja dodaje niezłego kopa na kilka okrążeń Twojej ulubionej trasy, a po powrocie pomaga szybko zregenerować siły.
Fajne jest to, że własnoręcznie zrobiona granola jest zawsze świeża i chrupiąca. W zależności od rodzaju treningu możesz dodać więcej lub mniej niektórych składników.
Granola jagodowa - przepis
Orzechy, owoce i słodziki możesz dowolnie zastąpić swoimi ulubionymi.
Składniki - 6 porcji:
- 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 szklanka suszonych lub liofilizowanych jagód
- ¾ szklanki płatków migdałowych
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 4 łyżki masła śmietankowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 150 °C.
- W misce dobrze wymieszaj płatki owsiane, jagody, migdały, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, cukier i zmielone ziele angielskie.
- W małym rondelku rozpuść masło z miodem, polej produkty wymieszane w misce i ponownie wymieszaj. Rozłóż tak powstałą mieszankę na papierze do pieczenia.
- Piecz przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru.
- Na koniec posyp granolę cynamonem i delikatnie ją wymieszaj.
Przepis alternatywny:
Wymieszaj granolę z ugotowanymi płatkami owsianymi, ciastem naleśnikowym lub ciastem na babeczki. Możesz ją również wykorzystać zamiast grzanek w sałatce lub jako ozdobę w zupach kremach.
Jeśli jednak bardziej gustujesz w kanapkach, zerknij tutaj: Przepisy na kanapki: Drugie śniadanie mistrzów
RW 03/2016