Domowa pizza na 6 niskokalorycznych sposobów

Te domowe pizze „osobiste” mają od 350 do 610 kcal, podczas gdy tylko jeden kawałek pizzy, którą jesz na mieście, może mieć 300 kcal lub więcej. Dzięki temu nie ryzykujesz złapania dodatkowych kilogramów, a dzięki starannie dobranym składnikom przyspieszysz potreningową regenerację swojego organizmu.

Domowa pizza na 6 niskokalorycznych sposobów Matt Rainey
fot. Matt Rainey

Kiedy wyjdziesz poza podstawową kombinację sera i sosu, okaże się, że pizza może być sprytnym (i pysznym!) sposobem na umieszczenie wszystkich 5 podstawowych grup produktów na talerzu.

REKLAMA

Najpierw ciasto:

  • Podziel na cztery części 250-gramową kulkę ciasta na pizzę (możesz je zrobić według tego przepisu) i odstaw w temperaturze pokojowej na 20-30 minut.

  • Ustaw piekarnik na 230 °C. Rozgrzej w nim kamień do pizzy lub odwróconą blachę do pieczenia.

  • Palcami rozciągnij kulki ciasta do placków o średnicy 20 cm. Jeśli się skurczą, przykryj je kuchennym ręcznikiem, odstaw na kolejne 10 min i spróbuj jeszcze raz.

  • Przenieś placki na deskę do krojenia wyłożoną pergaminem i nałóż na nie dodatki.

  • Potem włóż minipizze na pergaminie do piekarnika – papier ściemnieje, ale się nie zapali.

  • Z każdego przepisu, który znajdziesz poniżej, możesz przygotować 4 małe pizze.

REKLAMA

REKLAMA

Pizza z małżami i jarmużem

Małże są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i żelazo.

  • Na patelnię nałóż 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 rozgnieciony ząbek czosnku.

  • Dodaj pół małego pęczka pokrojonego w paski jarmużu oraz ¼ kubka soku z małży (albo rozcieńczonego sosu rybnego) i gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż jarmuż zmięknie (ok. 5 min).

  • Dodaj pół kubka posiekanych małży, 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 łyżkę białego wina i gotuj kolejne 5 min.

  • Podziel całość na 4 porcje i rozprowadź na plackach pizzy.

  • Piecz je przez 5 min, wyjmij z piekarnika i posyp każdą tartym serem Parmigiano Reggiano.

  • Piecz przez kolejne 5-7 min, aż brzegi pizzy się zrumienią.

Pizza z gruszką, orzechami i serem pecorino

Choć bogaty w sól, ser pecorino zawiera też sprzężony kwas linolowy – kwas tłuszczowy omega-6, który chroni tkankę mięśniową.

  • Nałóż na pizze 1 pokrojoną w cienkie plastry gruszkę, 100 g tartego sera pecorino i ¼ kubka posiekanych orzechów włoskich.

  • Dodaj 1 łyżeczkę posiekanych, świeżych liści rozmarynu, szczyptę soli i parę kropli oliwy extra virgin.

  • Piecz minipizze przez około 12 min, aż ciasto się zarumieni.

Pizza z kukurydzą, crème fraîche i szynką

Niektóre rodzaje śmietanki crème fraîche zawierają probiotyki, które usprawniają trawienie (szukaj „żywych kultur bakterii” na etykiecie).

  • Podziel i rozsmaruj na pizzach pół kubka crème fraîche.

  • Pokrój dużą kulkę (225 g) mozzarelli na kawałki wielkości kęsa i nałóż je na pizze.

  • Pokrój 4 plastry szynki na wąskie paski i nałóż na każdy placek razem z ziarnami kukurydzy z 1 kolby (lub puszki, jeśli wolisz).

  • Piecz przez ok. 12 min, aż skórka na krawędziach minipizz się zrumieni.

REKLAMA

Pizza z białą fasolą, pancettą i rukolą

Fasola w każdym kolorze jest bogata w białko i błonnik

  • Na patelni na 2 łyżkach oliwy podsmaż 100 g pancetty pokrojonej na paski szerokości 5 mm, aż będzie chrupiąca, a potem przełóż ją na talerz.

  • Nałóż na patelnię 1 posiekany ząbek czosnku i pół łyżeczki posiekanego, świeżego rozmarynu; rozgrzej, aż zacznie pachnieć.

  • Dodaj 2 puszki odsączonej i opłukanej białej fasoli cannellini oraz pancettę.

  • Polej pizze oliwą i równomiernie rozprowadź na nich mieszankę fasoli z boczkiem.

  • Posyp 100 g cienko pokrojonego sera fontina i piecz, aż skórka będzie złocista (ok. 12 min).

  • Na koniec posyp świeżą rukolą.

Pizza z burakami, koprem włoskim i cytrusami

Buraki są dobrym źródłem potasu dla sprawnego działania mięśni.

  • Pokrój trzy buraki, 1 koper włoski i 2 obrane czerwone pomarańcze; skrop oliwą z oliwek extra virgin i piecz w temp. 220 °C do miękkości (25 min).

  • Zwiększ temperaturę piekarnika do 230 °C.

  • Rozdziel warzywa i pomarańcze na pizze, nałóż na nie 175 g pokruszonego sera feta i piecz do zrumienienia ciasta (ok. 12 min).

Pizza z serem ricotta, anchois, jajkami i jarmużem

Sardele to bogactwo kwasów omega-3 i mnóstwo białka.

  • Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podgrzej 3-4 filety z sardeli, krusząc je łyżką, aż się rozpadną.

  • Dodaj 1 posiekany ząbek czosnku oraz 1 pęczek pokrojonego w paski jarmużu; podsmażaj, aż jarmuż zmięknie (ok. 5 min).

  • Podpiecz pizze przez 4 min.

  • Posmaruj je półtłustą ricottą, nałóż zieleninę i posyp ją jednym kubkiem tartego sera Parmigiano Reggiano.

  • Piecz, aż brzegi pizzy będą tylko zrumienione (przez ok. 5 min).

  • Wbij 1 jajko na środek każdej pizzy, włóż je znów do piekarnika i piecz dalej, aż białka się zetną

    (ok. 5 min).

Zobacz także:

RW 11-12/2020

Zobacz również:
Doskonale wiesz, że ćwiczenia siłowe pomagają zmaksymalizować efekty Twoich treningów biegowych, a do tego redukują ryzyko kontuzji i pomagają pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Możesz jednak nie wiedzieć, na którymi z ponad 650 mięśni swojego ciała powinni w pierwszej kolejności pracować biegacze. Ale od tego masz nas i nasz trzyczęściowy poradnik treningu siłowego dla biegaczy. W tej części znajdziesz ćwiczenia, którymi wzmocnisz kluczowe partie mięśniowe swoich nóg od kolan w górę.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA