Kiedy wyjdziesz poza podstawową kombinację sera i sosu, okaże się, że pizza może być sprytnym (i pysznym!) sposobem na umieszczenie wszystkich 5 podstawowych grup produktów na talerzu.
Najpierw ciasto:
-
Podziel na cztery części 250-gramową kulkę ciasta na pizzę (możesz je zrobić według tego przepisu) i odstaw w temperaturze pokojowej na 20-30 minut.
-
Ustaw piekarnik na 230 °C. Rozgrzej w nim kamień do pizzy lub odwróconą blachę do pieczenia.
-
Palcami rozciągnij kulki ciasta do placków o średnicy 20 cm. Jeśli się skurczą, przykryj je kuchennym ręcznikiem, odstaw na kolejne 10 min i spróbuj jeszcze raz.
-
Przenieś placki na deskę do krojenia wyłożoną pergaminem i nałóż na nie dodatki.
-
Potem włóż minipizze na pergaminie do piekarnika – papier ściemnieje, ale się nie zapali.
-
Z każdego przepisu, który znajdziesz poniżej, możesz przygotować 4 małe pizze.