Baton energetyczny na maraton
Poleca Mariusz Giżyński, Mistrz Polski w półmaratonie i biegach przełajowych, 12. zawodnik mistrzostw Europy w maratonie (2:11:20).
Często stosuję batony energetyczne, kiedy wyjeżdżam na obozy sportowe czy na oddaloną o 30 minut od domu trasę w Kampinosie, gdy nie mogę sięgnąć od razu po bardziej skomplikowaną przekąskę. Można to oczywiście zrobić poprzez odpowiednio zbilansowany posiłek, jednak łatwiej jest sięgnąć po baton, który dostarcza nam dokładnie tego, czego potrzebujemy, i niczego ponadto. To bardzo przyspiesza odnowę biologiczną. Na moje długie treningi zabieram baton węglowodanowo-białkowy i ulubionego shake'a na bazie mleka, bananów i orzechów.
Składniki:
- ½ kubka lekko zmielonych płatków owsianych
- ½ kubka suszonych moreli, drobno posiekanych
- ½ kubka suszonych wiśni, z grubsza posiekanych
- ½ kubka suszonych jagód goji, posiekanych na drobne kawałki
- ½ kubka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- ¼ kubka łuskanych nasion konopi
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- ¼ kubka mleka w proszku
- ¼ kubka prażonych kiełków (zarodków) pszenicy
- ½ kubka czekoladowych płatków śniadaniowych, np. Nestlé Chocapic
- ¼ kubka syropu z agawy
- ¼ kubka miodu
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 150 °C.
- Rozłóż na blasze papier do pieczenia, rozsyp na nim płatki owsiane i piecz ok. 25 minut, mieszając je kilkakrotnie.
- Do dużego naczynia wsyp morele, wiśnie, nasiona goji i konopi, wiórki kokosowe (jeśli lubisz), mleko w proszku i migdały. Wymieszaj dobrze.
- Dodaj prażone płatki owsiane i czekoladowe. Znów dobrze wymieszaj.
- Na patelni podgrzej syrop z agawy i miód, by były płynne, i dodaj skórkę z pomarańczy.
- Przelej miksturę do naczynia z nasionami i owocami. Bardzo dobrze wymieszaj.
- Wyłóż zawartość na ostudzoną blaszkę lub patelnię wyłożoną grubą folią spożywczą i wilgotnymi rękoma uformuj z niej płaską powierzchnię.
- Przykryj wierzch folią, dociśnij garnkiem lub patelnią z góry i wstaw do lodówki na około 4 godziny, a najlepiej całą noc.
- Usuń folię, potem ostrym nożem potnij masę na ok. 28 kawałków i każdy z nich zawiń w mały woreczek foliowy.
Możesz trzymać je w lodówce do 4 dni, zamrożone – kilka miesięcy.
Wartości odżywcze w batonie: 146 kcal, 19 g węglowodanów, 2 g błonnika, 4 g białka, 6 g tłuszczu.
O Batonach energetycznych więcej przeczytasz tutaj: Batony energetyczne: Jakiej przekąski potrzebujesz?
Komentarze
~MaxPowerelery, 2019-01-03 23:39:04
~DLkelery, 2018-12-10 17:49:06
~Cliffelery, 2018-11-30 22:23:01
~niesamowite metamorfozy, 2017-05-29 17:20:17
~Marika, 2017-02-01 11:39:11
~Puedes comenzar fácilmente trabajando, para e, 2017-01-17 19:43:30
~Puedes comenzar fácilmente trabajando, para e, 2017-01-17 19:39:55
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?