Domowy krem orzechowy: Przepisy na musy z orzechów

Krem orzechowy możesz śmiało zjeść przed bieganiem – łyżkę, jako przekąskę, ale jeszcze lepiej wsunąć go po treningu – jako dodatek do dania. Zamiast kupować w sklepie masło orzechowe, sam zrób tani i zdrowy krem. W lodówce wytrzyma nawet do 6 miesięcy.

domowa nutella, domowy krem orzechowy, przepis na krem orzechowy Mitch Mandell, producenci
Zrób sobie domowy mus orzechowy / fot. Mitch Mandell, producenci

2 łyżki stołowe większości tych orzechowych kremów mają około 200 kcal - co sprawia, że będąc tak niewielką przekąsą, stanowią prawdziwy zastrzyk mocy.

REKLAMA

Ich przygotowanie nie powinno zająć Ci wiele czasu, ani wymagać wiele pracy - większość roboty robi za Ciebie blender.

Orzechy włoskie z miodem i cynamonem

Wśród orzechów jest niczym Ferrari pośród innych samochodów. Jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają zredukować stany zapalne po treningu. Cynamon zaś pomaga utrzymać w równowadze poziom cukru.

  • 1 kubek uprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Zblenduj orzechy na gładką masę. Dodaj płynny miód, cynamon i szczyptę soli. Włącz na minutę blender. Otrzymasz około pół kubka kremu.

Jedz z: pełnoziarnistym chlebem z rodzynkami albo dodaj do owsianki.

Prażone orzechy arachidowe z papryką

Bogate w błonnik, białko i zdrowe kwasy tłuszczowe, dają więc szybko uczucie sytości. Badania dowodzą, że ludziom, którzy włączyli je do diety, udaje się zachować niższe BMI. Sos z ostrych papryczek wspomaga spalanie kalorii.

  • 1 kubek niesolonych, prażonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki ostrego sosu paprykowego, np. sriracha
  • sól

Zblenduj orzechy, potrząsając kilka razy wyłączonym kielichem, żeby uzyskać gładką masę. Dodaj oliwę. Włącz blender na kilkanaście sekund. Dodaj sos paprykowy i ponownie włącz blender, aż do uzyskania jednolitego koloru. Otrzymasz pół kubka pasty.

Jedz z: selerem naciowym, kurczakiem, burgerami.

Orzechy laskowe z czekoladą

Mają sporo manganu – naturalnego antyoksydantu, którego niedobór prowadzi np. do zmian zwyrodnieniowych w kościach. Ciemna czekolada to zdrowe flawonoidy i magnez. Postaraj się ściągnąć skórkę z orzechów – mamy na to patent! Zabiera to trochę czasu, ale poprawia smak i teksturę.

  • 1 kubek orzechów laskowych
  • 20 gramów ciemnej czekolady (60%)
  • 1 łyżka miodu
  • sól

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż orzechy na papierze do pieczenia i praż je 10-15 minut. Przełóż je na bawełniany ręcznik kuchenny i zawiń. Ugniataj lekko, żeby ręcznik ścierał skórkę. Usuń odpadki, przesyp orzechy do blendera i zmiel na gładko. Roztop czekoladę w rondlu lub mikrofalówce i dodaj ją do orzechów. Włącz blender na kilkanaście sekund. Dodaj miód i szczyptę soli. Blenduj ok. 3 minut. Uzyskasz 3/4 kubka kremu.

Jedz z: bananami, truskawkami, gruszką.

REKLAMA

REKLAMA

Migdały z kokosem

Pełne wit. E migdały wspierają produkcję czerwonych krwinek i poprawiają krążenie. Olej kokosowy pomoże masie trochę stężeć w lodówce. Wystarczy ją potem podgrzewać przez 20 sekund w mikrofalówce, jeśli wolisz krem w płynnej postaci.

  • 1 kubek łuskanych i prażonych migdałów
  • 1 kubek kawałków miąższu orzecha kokosowego
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 ekstraktu z wanilii lub kilka cm laski waniliowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Blenduj migdały ok. 3 minut, wstrząsając włączonym kielichem raz po raz, żeby dokładnie je zmielić. Przełóż masę do miski, ale nie myj blendera. Dodaj pokruszone kawałki miąższu kokosa i olej. Zetrzyj na gładko. Dodaj zmielone wcześniej migdały, płynny miód, wanilię i cynamon. Włącz blender na minutę. Otrzymasz 1 kubek.

Jedz z: pełnoziarnistym pieczywem i krakersami, naleśnikami, mango, bananami.

Słodko-słone pistacje

Te małe, zielone orzechy są bogate w miedź, która – niczym KGHM zasilający polski budżet – wzmacnia układ odpornościowy. Pistacje są też kopalnią innych minerałów. Dzięki wysokiej zawartości potasu (ok. 1100 mg/ 100 g), fosforu, magnezu i wapnia świetnie uzupełniają elektrolity. Zawierają tiaminy – witaminy z gr. B usprawniające przetwarzanie węglowodanów w paliwo. Rynek zdominowały pistacje kalifornijskie, ale najlepsze są te z Iranu. Po częściowym zniesieniu sankcji na ten kraj jest nadzieja, że pojawią się w Polsce.

  • kubek obranych z łupin, solonych pistacji
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu

Do blendera wrzuć pistacje i wlej olej. Miksuj przez 3 minuty, mieszając zawartość kielicha 2-3 razy (przy wyłączonym blenderze!). Dodaj miód i miksuj przez minutę. Otrzymasz pół kubka kremu.

Jedz z: serem owczym i kozim, wieloziarnistym pieczywem, krakersami.

Orzech na mus

Kremy z nasion i orzechów mogą zastąpić masło.

Rapunzel – mus migdałowy. 100% migdałów. Produkt rolnictwa ekologicznego. Cena: 35 zł

Terrasana – masło z orzechów laskowych BIO. 100% orzechów laskowych. Bez dodatków cukru, oleju palmowego i konserwantów. Cena: 34,90 zł

Horizon – krem z orzechów nerkowca. 100% prażonych nerkowców. Cena: 48,90 zł za 350 g

Sun & Seeds – masło z pestek dyni. Wytwarzane w Anglii z dyni BIO uprawianych w Serbii i na Węgrzech. Cena: 31,90 zł

Terrasana – krem z pestek słonecznika o lekkiej konsystencji. 100 g tego kremu to aż 27 g białka, ale też 53 g tłuszczu. Cena: 11,29 zł

RW 01-02/2016

Zobacz również:
Wbrew pozorom "piątka" to wymagający dystans, więc tylko dobry plan treningowy, uwzględniający bardzo różne jednostki treningowe, pozwoli Ci potem na trasie osiągnąć tempo na miarę Twoich możliwości. Żeby naprawdę szybko pognać do mety biegu na 5 km, musisz się przygotować do startu, realizując każdy trening bardzo poważnie i z poświęceniem.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA