[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Domowy krem orzechowy: Przepisy na musy z orzechów

Krem orzechowy możesz zjeść przed bieganiem – łyżkę, jako przekąskę, ale jeszcze lepiej wsunąć go po treningu – jako dodatek do dania. Zamiast kupować w sklepie masło orzechowe lub nutellę, sam zrób tani i zdrowy krem. W lodówce wytrzyma nawet do 6 miesięcy.

domowa nutella, domowy krem orzechowy, przepis na krem orzechowy Zrób sobie domowy mus orzechowy / fot. Mitch Mandell, producenci

2 łyżki stołowe większości tych orzechowych kremów mają około 200 kcal - co sprawia, że będąc tak niewielką przekąsą, stanowią prawdziwy zastrzyk mocy.

Ich przygotowanie nie powinno wymagać ani wiele czasu, ani pracy - większość roboty robi za Ciebie blender.

Orzechy włoskie z miodem i cynamonem

Wśród orzechów jest niczym Ferrari pośród innych samochodów. Jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają zredukować stany zapalne po treningu. Cynamon zaś pomaga utrzymać w równowadze poziom cukru.

  • 1 kubek uprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Zblenduj orzechy na gładką masę. Dodaj płynny miód, cynamon i szczyptę soli. Włącz na minutę blender. Otrzymasz około pół kubka kremu.

Jedz z: pełnoziarnistym chlebem z rodzynkami albo dodaj do owsianki.

Prażone orzechy arachidowe z papryką

Bogate w błonnik, białko i zdrowe kwasy tłuszczowe, dają więc szybko uczucie sytości. Badania dowodzą, że ludziom, którzy włączyli je do diety, udaje się zachować niższe BMI. Sos z ostrych papryczek wspomaga spalanie kalorii.

  • 1 kubek niesolonych, prażonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki ostrego sosu paprykowego, np. sriracha
  • sól

Zblenduj orzechy, potrząsając kilka razy wyłączonym kielichem, żeby uzyskać gładką masę. Dodaj oliwę. Włącz blender na kilkanaście sekund. Dodaj sos paprykowy i ponownie włącz blender, aż do uzyskania jednolitego koloru. Otrzymasz pół kubka pasty.

Jedz z: selerem naciowym, kurczakiem, burgerami.

Orzechy laskowe z czekoladą

Mają sporo manganu – naturalnego antyoksydantu, którego niedobór prowadzi np. do zmian zwyrodnieniowych w kościach. Ciemna czekolada to zdrowe flawonoidy i magnez. Postaraj się ściągnąć skórkę z orzechów – mamy na to patent! Zabiera to trochę czasu, ale poprawia smak i teksturę.

  • 1 kubek orzechów laskowych
  • 20 gramów ciemnej czekolady (60%)
  • 1 łyżka miodu
  • sól

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż orzechy na papierze do pieczenia i praż je 10-15 minut. Przełóż je na bawełniany ręcznik kuchenny i zawiń. Ugniataj lekko, żeby ręcznik ścierał skórkę. Usuń odpadki, przesyp orzechy do blendera i zmiel na gładko. Roztop czekoladę w rondlu lub mikrofalówce i dodaj ją do orzechów. Włącz blender na kilkanaście sekund. Dodaj miód i szczyptę soli. Blenduj ok. 3 minut. Uzyskasz 3/4 kubka kremu.

Jedz z: bananami, truskawkami, gruszką.

Migdały z kokosem

Pełne wit. E migdały wspierają produkcję czerwonych krwinek i poprawiają krążenie. Olej kokosowy pomoże masie trochę stężeć w lodówce. Wystarczy ją potem podgrzewać przez 20 sekund w mikrofalówce, jeśli wolisz krem w płynnej postaci.

  • 1 kubek łuskanych i prażonych migdałów
  • 1 kubek kawałków miąższu orzecha kokosowego
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 ekstraktu z wanilii lub kilka cm laski waniliowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Blenduj migdały ok. 3 minut, wstrząsając włączonym kielichem raz po raz, żeby dokładnie je zmielić. Przełóż masę do miski, ale nie myj blendera. Dodaj pokruszone kawałki miąższu kokosa i olej. Zetrzyj na gładko. Dodaj zmielone wcześniej migdały, płynny miód, wanilię i cynamon. Włącz blender na minutę. Otrzymasz 1 kubek.

Jedz z: pełnoziarnistym pieczywem i krakersami, naleśnikami, mango, bananami.

Słodko-słone pistacje

Te małe, zielone orzechy są bogate w miedź, która – niczym KGHM zasilający polski budżet – wzmacnia układ odpornościowy. Pistacje są też kopalnią innych minerałów. Dzięki wysokiej zawartości potasu (ok. 1100 mg/ 100 g), fosforu, magnezu i wapnia świetnie uzupełniają elektrolity. Zawierają tiaminy – witaminy z gr. B usprawniające przetwarzanie węglowodanów w paliwo. Rynek zdominowały pistacje kalifornijskie, ale najlepsze są te z Iranu. Po częściowym zniesieniu sankcji na ten kraj jest nadzieja, że pojawią się w Polsce.

  • kubek obranych z łupin, solonych pistacji
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu

Do blendera wrzuć pistacje i wlej olej. Miksuj przez 3 minuty, mieszając zawartość kielicha 2-3 razy (przy wyłączonym blenderze!). Dodaj miód i miksuj przez minutę. Otrzymasz pół kubka kremu.

Jedz z: serem owczym i kozim, wieloziarnistym pieczywem, krakersami.

Orzech na mus

Kremy z nasion i orzechów mogą zastąpić masło.

Rapunzel – mus migdałowy. 100% migdałów. Produkt rolnictwa ekologicznego. Cena: 35 zł

 

 

 

Terrasana – masło z orzechów laskowych BIO. 100% orzechów laskowych. Bez dodatków cukru, oleju palmowego i konserwantów. Cena: 34,90 zł

 

 

Horizon – krem z orzechów nerkowca. 100% prażonych nerkowców. Cena: 48,90 zł za 350 g

 

 

 

 

Sun & Seeds – masło z pestek dyni. Wytwarzane w Anglii z dyni BIO uprawianych w Serbii i na Węgrzech. Cena: 31,90 zł

 

 

Terrasana – krem z pestek słonecznika o lekkiej konsystencji. 100 g to 27 g białka, ale też 53 g tłuszczu. Cena: 11,29 zł

 

 

 

RW 01-02/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij