2 łyżki stołowe większości tych orzechowych kremów mają około 200 kcal - co sprawia, że będąc tak niewielką przekąsą, stanowią prawdziwy zastrzyk mocy.
Ich przygotowanie nie powinno zająć Ci wiele czasu, ani wymagać wiele pracy - większość roboty robi za Ciebie blender.
Orzechy włoskie z miodem i cynamonem
Wśród orzechów jest niczym Ferrari pośród innych samochodów. Jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają zredukować stany zapalne po treningu. Cynamon zaś pomaga utrzymać w równowadze poziom cukru.
- 1 kubek uprażonych orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Zblenduj orzechy na gładką masę. Dodaj płynny miód, cynamon i szczyptę soli. Włącz na minutę blender. Otrzymasz około pół kubka kremu.
Jedz z: pełnoziarnistym chlebem z rodzynkami albo dodaj do owsianki.
Prażone orzechy arachidowe z papryką
Bogate w błonnik, białko i zdrowe kwasy tłuszczowe, dają więc szybko uczucie sytości. Badania dowodzą, że ludziom, którzy włączyli je do diety, udaje się zachować niższe BMI. Sos z ostrych papryczek wspomaga spalanie kalorii.
- 1 kubek niesolonych, prażonych orzechów arachidowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki ostrego sosu paprykowego, np. sriracha
- sól
Zblenduj orzechy, potrząsając kilka razy wyłączonym kielichem, żeby uzyskać gładką masę. Dodaj oliwę. Włącz blender na kilkanaście sekund. Dodaj sos paprykowy i ponownie włącz blender, aż do uzyskania jednolitego koloru. Otrzymasz pół kubka pasty.
Jedz z: selerem naciowym, kurczakiem, burgerami.
Orzechy laskowe z czekoladą
Mają sporo manganu – naturalnego antyoksydantu, którego niedobór prowadzi np. do zmian zwyrodnieniowych w kościach. Ciemna czekolada to zdrowe flawonoidy i magnez. Postaraj się ściągnąć skórkę z orzechów – mamy na to patent! Zabiera to trochę czasu, ale poprawia smak i teksturę.
- 1 kubek orzechów laskowych
- 20 gramów ciemnej czekolady (60%)
- 1 łyżka miodu
- sól
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż orzechy na papierze do pieczenia i praż je 10-15 minut. Przełóż je na bawełniany ręcznik kuchenny i zawiń. Ugniataj lekko, żeby ręcznik ścierał skórkę. Usuń odpadki, przesyp orzechy do blendera i zmiel na gładko. Roztop czekoladę w rondlu lub mikrofalówce i dodaj ją do orzechów. Włącz blender na kilkanaście sekund. Dodaj miód i szczyptę soli. Blenduj ok. 3 minut. Uzyskasz 3/4 kubka kremu.
Jedz z: bananami, truskawkami, gruszką.