Coroczna migracja motyla monarchy sprawiła, że stan Michoacán na zachodnim wybrzeżu Meksyku znalazł się na listach wakacyjnych miejscówek do odwiedzenia tysięcy turystów z całego świata. W listopadzie lasy sosnowe położone około 100 km na północny zachód od Mexico City zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowy, który dominuje na skrzydłach setek milionów motyli spędzających zimę w cieplejszym klimacie.
Ostatnio jednak liczba tych motyli spada, a zoologowie uważają, że wiedzą, dlaczego. W ostatniej dekadzie tysiące akrów lasów, w których te owady zimują, zostały zniszczone, aby zrobić miejsce dla młodych drzewek awokado – owocu, który stał się żyłą złota dla producentów żywności dzięki swojej popularności w menu świadomych konsumentów.
Jedzenie produktów, których wytworzenie w minimalny sposób szkodzi naszej planecie, staje się tak samo filarem zbilansowanej diety, jak spożywanie pięciu posiłków dziennie. Ale często okazuje się, że im bardziej zagłębiasz się w temat etyki jedzenia, tym bardziej stajesz się zdezorientowany – a los motyla monarchy to tylko wierzchołek topniejącej góry lodowej.
Kiedy zastanawiasz się, czy kupić pomidory uprawiane w Polsce, czy w Hiszpanii, i dumasz nad tym, co naprawdę oznacza etykieta „Wolne od GMO”, globalny apetyt na mleko migdałowe jest obwiniany za najgorszą suszę w Kalifornii (skąd pochodzi większość migdałów na świecie) w ostatniej dekadzie, a wzrost popytu na soję jako alternatywy dla mięsa jest wymieniany jako główna przyczyna wycinania lasów w Ameryce Południowej. Z każdym posiłkiem, który może wzmocnić efekt motyla, rozważania nad tym, co jeść, coraz bardziej przypominają kryzys egzystencjalny.