Flawonoidy, czyli fitozwiązki występujące w owocach i warzywach, które pełnią w roślinach funkcje naturalnych barwników i środków owado- i grzybobójczych – to jedne z najważniejszych substancji o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Ale nowe badania pokazują, że mogą być też cenne dla zdrowego odchudzania się. Analiza diety ponad 9,5 tysiąca dorosłych osób dowiodła bowiem, że istnieje związek między dietą bogatą we flawonoidy a niższym indeksem masy ciała BMI i mniejszym obwodem pasa.
Wyróżnia się 5 grup flawonoidów, które przynoszą nieco inne korzyści. Zobacz, co wkładać w sklepie do koszyka, by zmaksymalizować ich pozytywny wpływ na masę Twego ciała.
Flawonole
Występowanie: w cebuli, sałatach
Działanie: Flawonole stymulują produkcję tlenku azotu, który zwiększa wydolność aerobową. Wspierają naczynia krwionośne.
Flawony-3-ls
Występowanie: w jabłkach, bananach
Działanie: Niwelują szkody wyrządzane przez promieniowanie UV. Zaliczane do najsilniejszych antyoksydantów.
Flawony
Występowanie: w paprykach, selerze
Działanie: przede wszystkim przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Flawanony
Występowanie: w pomarańczach, grejpfrutach
Nowe badania sugerują, że chronią układ nerwowy. Wzmacniają również wątrobę i poprawiają jakość krwi.
Antocyjanidyny
Występowanie: w borówkach, truskawkach i owocach leśnych
Działanie: Pomagają zmniejszyć ryzyko cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
RW 11-12/2019