To, że makarony są przyjaciółmi biegacza, wiadomo nie od dziś. Tylko ile można jeść klasyczne bolognese?
Składniki
- 350 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (świderki)
- 2 filiżanki pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ filiżanki lekko posiekanych listków świeżej bazylii
- 2 miękkie awokado, rozgniecione
- 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
- ¼ szklanki soku z cytryny
- ¼ szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj ¼ łyżeczki soli. Wsyp makaron, kiedy woda zacznie wrzeć. Gotuj, aż stanie się sprężysty, ale nie rozgotowany. Odsącz makaron, odlewając szklankę wody, a następnie odstaw go na bok w durszlaku. Do miski wrzuć pomidory, czosnek i posyp je ¼ łyżeczki soli. Dodaj oliwę i bazylię. Lekko podrzuć do góry zawartość, żeby składniki wymieszały się, i odstaw. Do pustego garnka po makaronie włóż rozgniecione awokado, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj z przygotowanymi wcześniej pomidorami. Dolej odrobinę wody po makaronie, by uzyskać zawiesisty, delikatny sos. Dodaj makaron. Na talerzu posyp pieprzem i parmezanem, jeśli lubisz. Udekoruj kilkoma świeżymi listkami bazylii. Danie dla 4 osób.
1 porcja: 485 kcal, 74 g węglowodanów, 13 g błonnika, 13 g białka, 16 g tłuszczu.
RW 09/2016
Komentarze