Oto osiem warzyw, które najbardziej lubią się z rozgrzanym rusztem:
Kukurydza
Świetnie uzupełnia zapasy glikogenu. Jest także źródłem karotenoidów, czyli odmiany beta-karotenu, zwanego kryptoksantyną, które według badań zapobiegają rakowi płuc i innym nowotworom.
- Możesz położyć je w łupinach i obracać często, żeby się mocno nie zwęgliły, a potem obrać. Kukurydza będzie soczysta. Obrana także nieźle znosi grillowanie, choć trzeba uważać, aby jej nie przypalić. Gotową posyp tartym parmezanem lub masłem z chili, miętą i limonką.
Dynia
Substancje w niej zawarte przeciwdziałają procesom starzenia się organizmu, zapobiegają rakowi i regenerują mięśnie po ciężkim treningu.
- Pokrój w kostkę lub paski. Dynia na grillu nabierze słodyczy. Zastosuj technikę prażenia lub grillowania na desce drewnianej (obie opisane na końcu artykułu).
Sprawdź, jakie są zalety diety wegetariańskiej i jedz jarsko na full!
Szparagi
Kup zielone. Objętość kubka zapewnia aż 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę K (mocne kości) i około 20% kwasu foliowego poprawiającego cyrkulację krwi.
- Skrop oliwą. Połóż na ruszcie lub tacce aluminiowej i po 2 minutach obróć. Możesz przekroić je wzdłuż, żeby szybciej doszły – wtedy wystarczy minuta z każdej strony.
Bakłażan
Lubi grillowanie! Pełen antyoksydantów: ma np. nasunin, który chroni przed stanam zapalnymi mięśni i komórek mózgowych.
- Pokrój w centymetrowe plastry, skrop oliwą czosnkową i grilluj bezpośrednio na ruszcie.
Cebula
Świetne źródło kwercetyny, czyli fitoskładnika wzmacniającego system odpornościowy biegaczy często łapiących infekcje.
- Pokrój w plastry, skrop oliwą i ostrożnie połóż na ruszt. Grilluj po około 1-2 min z każdej strony.