[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Grill na medal: szaszłyki w wersji FIT [PRZEPISY]

Upiec, ale nie spalić – to wiedzą o grillu wszyscy. Redakcja RW podpowiada jeszcze jeden patent: najlepiej jeśli mięso potrzymasz w marynacie przez noc. Skruszeje i nabierze naprawdę wyśmienitych smaków. Oto 5 przepisów na znakomite szaszłyki dla biegaczy, które po prostu musicie wypróbować tego lata.

Grill na medal: szaszłyki w wersji FIT [PRZEPISY] fot. Matt Raney

Do wszystkich przepisów zastosujesz tę samą zasadę:

Pokrój składniki na podobnej wielkości kawałki. Zrób marynatę, a potem podziel ją na 2 części i w jednym z pojemników umieść „komponenty”. Marynuj je przed grillowaniem przez minimum 15 minut. Nabij na szpikulce i rozmieść je nad żarem. Obracaj co kilka minut. W połowie grillowania pędzlem kuchennym posmaruj szaszłyki marynatą. Składniki dla 4 osób.

Więcej przepisów na doskonałe potrawy z grilla dla biegaczy znajdziecie tutaj:

Souvlaki z polędwicy

Souvlaki, czyli tradycyjne greckie szaszłyki, robi się z chudej polędwicy wieprzowej, bogatej w białko przyspieszające regenerację mięśni po treningu. Papryczki peppadew (małe, słodko-ostre) i fenkuł (koper włoski) nadadzą ciekawego smaku.

  • Grilluj 10 minut.

  • Podawaj z dipem tzatziki.

Na szpikulec:

  • 300 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 2,5-cm plastry

  • 1 filiżanka papryczek peppadew (lub innej małej, kulistej odmiany)

  • 1 bulwa fenkuła, pokrojona w 2,5-cm plastry

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy

  • sok z połowy cytryny

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • ½ łyżeczki wędzonej papryki

  • ¼ łyżeczki soli

Udka z miodem

Kup trybowane (bez kości) udka z kurczaka. Mają więcej żelaza niż pierś, no i pełno białka. Do tego mięso z udek nie jest suche. Ostra papryka zawiera działającą przeciwbólowo i przeciwzapalnie kapsaicynę.

  • Grilluj 10 minut.

  • Podawaj ze szczypiorkiem.

Na szpikulec:

  • 300 g trybowanych udek z kurczaka, pociętych na 2,5-cm kawałki

  • 2 cukinie, pokrojone jak kurczak

  • 2 słodkie papryki (uformowane jak reszta)

Marynata:

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki

  • ½ łyżeczki kminu

  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

  • ¼ łyżeczki soli

Oscypek z pomidorem

Miano oscypka może nosić tylko podhalański ser wytwarzany tradycyjnymi metodami, ale nie bądźmy ortodoksyjni. Ser „typu oscypek” kupisz nawet w Gdańsku. Nietypowe będzie za to połączenie: smaki polskich gór z przyprawami śródziemnomorskimi.

  • Grilluj 8 minut.

  • Podawaj z natką pietruszki.

Na szpikulec:

  • 300 g sera typu oscypek, pokrojonego w 2-cm kostkę

  • 1 filiżanka pomidorów koktajlowych

  • 1 mały bakłażan (2-cm kostka)

  • 1 czerwona cebula (2-cm kawałki)

Marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1½ łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Wołowina z pesto

Polędwica wołowa ma mało tłuszczu, za to dużo żelaza niezbędnego do transportu tlenu podczas biegu. Pesto zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-3, działających przeciwzapalnie na zbolałe mięśnie.

  • Grilluj 8 minut

  • Podawaj z posiekaną bazylią.

Na szpic:

  • 300 g polędwicy wołowej, pokrojonej w 2,5-cm kostkę

  • 250 g kapeluszy pieczarek (bez nóżki)

  • 8 szalotek, przekrojonych na pół

Marynata:

  • 2 łyżki pesto

  • 1 łyżka chrzanu

  • sok z połówki cytryny

  • 2 łyżki oliwy

Krewetki po azjatycku

Mięso z krewetek i przegrzebków ma mnóstwo białka i mało tłuszczu. Awokado jest za to bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe (tak, możesz je grillować!). Świeży ananas doda soczystości temu szaszłykowi i zapewni dawkę witaminy C.

  • Grilluj 6 minut

  • Podawaj posypane sezamem.

Na szpikulec:

  • 750 g krewetek tygrysich, obranych i pokrojonych w kawałki

  • 1 duża słodka papryka, podzielona na 2,5-cm cząstki

  • 2 twarde awokado, pokrojone w 2,5-cm kostkę

  • 2 filiżanki kawałków ananasa

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka octu ryżowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

  • 1 łyżka ostrego sosu pomidorowego typu tabasco

  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

RW 07/2016  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij