Upiec, ale nie spalić – to wiedzą o grillu wszyscy. Redakcja RW podpowiada jeszcze jeden patent: najlepiej jeśli mięso potrzymasz w marynacie przez noc. Skruszeje i nabierze naprawdę wyśmienitych smaków. Oto 5 przepisów na znakomite szaszłyki dla biegaczy, które po prostu musicie wypróbować tego lata.
Do wszystkich przepisów zastosujesz tę samą zasadę:
Pokrój składniki na podobnej wielkości kawałki. Zrób marynatę, a potem podziel ją na 2 części i w jednym z pojemników umieść „komponenty”. Marynuj je przed grillowaniem przez minimum 15 minut. Nabij na szpikulce i rozmieść je nad żarem. Obracaj co kilka minut. W połowie grillowania pędzlem kuchennym posmaruj szaszłyki marynatą. Składniki dla 4 osób.
Więcej przepisów na doskonałe potrawy z grilla dla biegaczy znajdziecie tutaj:
Souvlaki, czyli tradycyjne greckie szaszłyki, robi się z chudej polędwicy wieprzowej, bogatej w białko przyspieszające regenerację mięśni po treningu. Papryczki peppadew (małe, słodko-ostre) i fenkuł (koper włoski) nadadzą ciekawego smaku.
Grilluj 10 minut.
Podawaj z dipem tzatziki.
Na szpikulec:
300 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w 2,5-cm plastry
1 filiżanka papryczek peppadew (lub innej małej, kulistej odmiany)
Kup trybowane (bez kości) udka z kurczaka. Mają więcej żelaza niż pierś, no i pełno białka. Do tego mięso z udek nie jest suche. Ostra papryka zawiera działającą przeciwbólowo i przeciwzapalnie kapsaicynę.
Grilluj 10 minut.
Podawaj ze szczypiorkiem.
Na szpikulec:
300 g trybowanych udek z kurczaka, pociętych na 2,5-cm kawałki
2 cukinie, pokrojone jak kurczak
2 słodkie papryki (uformowane jak reszta)
Marynata:
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
½ łyżeczki kminu
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
¼ łyżeczki soli
REKLAMA
REKLAMA
Oscypek z pomidorem
Miano oscypka może nosić tylko podhalański ser wytwarzany tradycyjnymi metodami, ale nie bądźmy ortodoksyjni. Ser „typu oscypek” kupisz nawet w Gdańsku. Nietypowe będzie za to połączenie: smaki polskich gór z przyprawami śródziemnomorskimi.
Grilluj 8 minut.
Podawaj z natką pietruszki.
Na szpikulec:
300 g sera typu oscypek, pokrojonego w 2-cm kostkę
Polędwica wołowa ma mało tłuszczu, za to dużo żelaza niezbędnego do transportu tlenu podczas biegu. Pesto zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-3, działających przeciwzapalnie na zbolałe mięśnie.
Grilluj 8 minut
Podawaj z posiekaną bazylią.
Na szpic:
300 g polędwicy wołowej, pokrojonej w 2,5-cm kostkę
250 g kapeluszy pieczarek (bez nóżki)
8 szalotek, przekrojonych na pół
Marynata:
2 łyżki pesto
1 łyżka chrzanu
sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy
REKLAMA
REKLAMA
Krewetki po azjatycku
Mięso z krewetek i przegrzebków ma mnóstwo białka i mało tłuszczu. Awokado jest za to bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe (tak, możesz je grillować!). Świeży ananas doda soczystości temu szaszłykowi i zapewni dawkę witaminy C.
Grilluj 6 minut
Podawaj posypane sezamem.
Na szpikulec:
750 g krewetek tygrysich, obranych i pokrojonych w kawałki
1 duża słodka papryka, podzielona na 2,5-cm cząstki
Jak siedzieć przy komputerze, by nie szkodzić swemu zdrowiu i nie niweczyć efektów treningów.
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze