Najlepsze owoce i warzywa na jesień: wrześniowe hity z zieleniaka
Najlepsze owoce i warzywa na jesień: wrześniowe hity z zieleniaka
Owoce i warzywa obowiązuje prosta zasada: najlepsze i najzdrowsze są świeże - prosto z drzewa lub ziemi. Szczególnie jesienią masz z czego wybierać - jest to najbogatsza w naturalne skarby pora roku. Zobacz, co dopisać do listy zakupów w warzywniaku.
Granat to jeden ze skarbów jesieni - zobacz, co jeszcze powinieneś włączyć do swojego menu gdy skończą się wakacje (fot. webwaffe /shutterstock.com).
Granat
Pestki tego owocu swój kolor zawdzięczają antocyjanidynom (bezcukrowym odpowiednikom antocyjanów), które pomagają utrzymać w ryzach cholesterol i potencjalnie chronią przed chorobą Alzheimera. Według naukowców z University of Texas, redukują one także dolegliwości bólowe po cięższym biegu.
Pestki granatu mogą służyć jako dodatek do jogurtu, a sok z nich świetnie skomponuje się z innymi składnikami koktajlu.
REKLAMA
REKLAMA
Africa Studio
Persymona (fot. Africa Studio /shutterstock.com).
Persymona
Inaczej hurma lub owoc kaki. Bogate w karotenoidy i katechinę, o działaniu przeciwzapalnym, mogą poratować w regeneracji po ciężkim treningu.
Okrągła, japońska odmiana kaki (zwana "Hachiya") jest najdelikatniejsza, gdy jest dojrzała i świetnie smakuje w formie koktajlu/smoothie; pękata odmiana Fuyu (jak pomidor) jako dojrzały owoc jest wciąż jędrna i możesz zjeść ją jak jabłko lub pokroić w plastry i dodać do sałatki.
Rośliny kapustowate – jak brukselka, kapusta i brokuły – zawierają glukozynolany, pomagające w profilaktyce antynowotworowej. Brukselka w tej rodzinie roślin zawiera ich najwięcej.
Zaserwuj lekko zblanszowaną jako dodatek do steku. Możesz przekroić je na pół i upiec w piekarniku (20 min w 180 °C) z dodatkiem oliwy z oliwek.
REKLAMA
REKLAMA
Africa Studio
Jabłka (fot. Africa Studio/shutterstock.com).
Jabłka
Bogate w rozpuszczalny w wodzie błonnik, który obniża cholesterol. Japończycy odkryli, że jabłka zawierają antyoksydanty, które chronią przed uszkodzeniem mięśni.
Po biegu przetestuj nasz prosty przepis na jabłko na ciepło (znajdziesz go na ostatnim slajdzie).
30 g dostarcza sporą dawkę cynku, żelaza, miedzi i magnezu – kluczowych dla przemian w aktywnym organizmie. Dynia jest bombą witamin i minerałów – m.in. bogata w beta-karoten, mający właściwości antyutleniające i aktywujące wolne rodniki.
Upraż pestki dyni na patelni i dodaj je do owsianki. Dynie możesz przygotować też w formie zupy kremu (z marchewką i startym, świeżym imbirem) lub dodać do ziemniaczanego puree.
Dynia to prawdziwy skarb wśród jesiennych polskich przysmaków. O jej właściwościach w zakresie wzmocnienia organizmu przeczytasz też tutaj: Jesienne wzmocnienie? Masz to z dyni
REKLAMA
REKLAMA
Sebastiana
fot. Sebastiana/shutterstock.com
Kapusta rzymska
Jedna gotowana porcja to 700% dziennego zapotrzebowania na wit. K, zapewniającą właściwą krzepliwość krwi i współodpowiedzialną za regulowanie gospodarki wapniowej. Niedawno odkryto też, że zawiera flawonoidy, które mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi.
Posiekaj liście wraz z łodygą i podsmaż w sosie własnym z dodatkiem czosnku i suszonych płatków chili.
W porównaniu do innych orzechów, zawierają najwięcej kwasów alfa-linolenowych (z grupy korzystnych dla serca kwasów omega-3). Włączenie do diety orzechów i oleju z nich (tłoczonego na zimno) może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i ochronić przed chorobą sercowo-naczyniową.
Używaj oleju z orzechów włoskich do dressingów. Garść orzechów włoskich wraz z pestkami dyni może stanowić świetną przekąskę.
Porcja dostarcza 30% dziennej dawki wit. C. Wg badań, płuca biegaczy, którzy zwiększyli jej spożycie, były znacząco mniej narażone na uszkodzenia podczas biegu w pomieszczeniu zanieczyszczonym ozonem.
Pokrój i podsmaż z kapustą rzymską. Możesz dodać surowy koper do sałatki z liśćmi szpinaku i owocem persymony (kaki).
Jabłko na ciepło to zdrowa i smaczna przekąska - idealna na jesień (fot. Rodale Images).
Przepis na jabłko na ciepło
Szybki przepis na ciepłą owocową przekąskę z mikrofali:
Wydrąż jabłko, pozostawiając skórkę, następnie umieść owoc w małym naczyniu żaroodpornym, a środek jabłka wypełnij pestkami dyni, posiekanymi orzechami włoskimi i pestkami granatu. Posyp cynamonem i polej miodem. Przykryj. Ustaw mikrofalę na 3-4 min. Gotowe jabłko powinno być delikatne i soczyste. Serwuj z jogurtem greckim.
Aplikacja TomTom Go Navigation to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią niezależność. A ta...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze