Awokado zamiast masła
-
Kiedy: Do smarowania pieczywa.
-
Dlaczego: Awokado zawiera dużą ilość jednonienasyconego tłuszczu, a także wiele innych zdrowych substancji odżywczych. Dojrzałe awokado może być używane do pikantnego jedzenia w ten sam sposób, co masło, ale w połączeniu z dżemem nie smakuje zbyt dobrze.
-
awokado – 160 kcal, masło – 750 kcal
Wino czerwone zamiast wina białego
-
Kiedy: Dla złagodzenia stresu, na toast.
-
Dlaczego: Czerwone wino (wytrawne / półwytrawne – ale tylko kieliszek) jest lepsze niż białe. „Ma niższy indeks glikemiczny (IG) i zawiera bioflawonoidy, przeciwutleniacze zmniejszające wydzielanie hormonu stresu, kortyzolu, mającego niekorzystny wpływ na kondycję fizyczną” – mówi Krzysztof Rygiel, dietetyk sportowy, trener osobisty.
-
wino czerwone wytrawne – 65 kcal, wino białe słodkie – 95 kcal
Makaron razowy zamiast białego makaronu
-
Kiedy: Kolacja przed biegiem.
-
Dlaczego: Makarony razowe ze zwiększoną zawartością błonnika mogą spowalniać proces trawienia oraz powodują obciążenie pracy żołądka podczas wysiłku fizycznego. Ale dzięki makaronowi pełnoziarnistemu stabilniejszy poziom cukru we krwi zapewnia wydłużone w czasie, stopniowe uwalnianie energii.
-
makaron pełnoziarnisty – 124 kcal, makaron biały – 373 kcal
Syrop z agawy zamiast miodu
-
Kiedy: Na śniadanie.
-
Dlaczego: „Miód zawiera tzw. węglowodany proste, które dostarczają szybkiej energii poprzez mniejszy wyrzut insuliny” – zauważa Krzysztof Rygiel. Jednak dodanie syropu z agawy do owsianki lub smarowanie nim tostów zamiast miodem zmniejszy indeks glikemiczny posiłku i zapobiegnie zbyt szybkiemu spadkowi sił.
-
syrop z agawy – 400 kcal, miód – 336 kcal
Komentarze