Wolne rodniki w określonych ilościach są potrzebne naszym organizmom do właściwego funkcjonowania (wykorzystuje je nasz układ odpornościowy, aby niszczyć atakujące nas szkodliwe drobnoustroje), ale przedłużająca się ich produkcja w nadmiernych ilościach jest niebezpieczna dla zdrowia. W dłuższym okresie czasu ich oddziaływanie może utrudniać regenerację po intensywnym wysiłku, zwiększyć ryzyko kontuzji czy rozwoju różnych choróbsk, w tym rozwój komórek rakowych, a także przyspieszać starzenie się. Zwiększenie produkcji wolnych rodników może być dodatkowo stymulowane promieniami UV czy smogiem, a jeśli się odchudzasz, także osłabieniem wynikającym z utraty kilogramów.
Jak odeprzeć taki atak? Najlepszym sposobem na ochronę własnego ciała jest spożywanie antyoksydantów. Warzywa i owoce to naturalne neutralizatory rozszalałych rodników. Ich mocarne, antyoksydacyjne właściwości niestety nie trwają długo – tylko przez kilka dni świeżości. Warto zatem wyposażyć się w inne produkty, dostępne przez cały rok, które dorównują im swoją siłą. Doładuj swoje zdrowie i treningi żywnością z kategorii „superfoods”.
Soczewica
Ziarna tej rośliny strączkowej to witaminowo-mineralna kopalnia złota. Naukowcy z North Dakota State University odkryli, że zawarte w niej fenole posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników. Wysokie stężenie fenoli może poprawiać regenerację mięśni i zmniejszać ryzyko pojawienia się chorób przewlekłych. Soczewica to również nośnik rozpuszczalnego błonnika, który pomaga zmniejszać poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.
Wzmocnij działanie: Zastąp połowę mięsa z indyka lub wołowiny do niskotłuszczowych burgerów gotowaną soczewicą. Zwiększysz dzięki temu ilość błonnika w posiłku, ograniczysz ilość tłuszczu z czerwonego mięsa oraz zmniejszysz jego niekorzystne działanie na poziom cholesterolu.
Melasa
To jedna z tych słodkich substancji, po zjedzeniu których nie musisz mieć wyrzutów sumienia. Powstaje podczas przekształcania cukru trzcinowego w biały cukier. Zachowuje ona składniki odżywcze, zazwyczaj bezpowrotnie tracone podczas procesu rafinacji cukru. Ten ciemnobrązowy i gęsty syrop to źródło żelaza, magnezu i przeciwutleniaczy. Melasa ma dużo więcej dobroczynnych składników od syropu klonowego czy syropu z agawy.
Wzmocnij działanie: Dodaj łyżkę melasy do koktajlu regeneracyjnego zawierającego jogurt, banany, kiwi i kakao naturalne.