Do płatków zbożowych dodaj orzechy włoskie i laskowe, bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, świeże lub suszone owoce zawierające witaminę C i A oraz przeciwutleniacze i kefir (lub jogurt pitny), który zwiększy odporność kości
Ile kalorii powinno mieć śniadanie?
Staraj się, by Twoim celem było mniej niż 200 kcal w porcji (to około ¾ szklanki płatków z dodatkami) i mniej niż 5 g tłuszczów nasyconych (bez tłuszczów nienasyconych). Jeśli zależy Ci na obniżeniu kilokalorii w śniadaniu, unikaj muesli z wiórkami kokosowymi lub olejkiem palmowym.
Szukaj słów „100% pełnoziarnisty”
Więcej przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, które przyczyniają się do powstania nowotworów, znajduje się w płatkach zbożowych zrobionych wyłącznie z pełnych ziaren, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, ryż brązowy, żyto.
Skontroluj zawartość cukru
Wybieraj płatki zbożowe, które mają mniej niż 16 g cukru (cztery łyżeczki) na 100 g produktu. Dzięki temu porcja zawiera więcej wartościowych węglowodanów ze zbóż.
Pilnuj ilość białka
Biegacz nie zbuduje mięśni dzięki węglowodanom. Najlepiej spożywać płatki zbożowe, które zawierają od 8 do 10 gramów białka. Zawartość białka zwiększysz po dodaniu do porcji mleka sojowego lub niskotłuszczowego. Czytaj też: Białko w diecie biegacza - ile jeść, skąd je brać?
Przepis na baton muesli
Składniki:
- Dwie i pół szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki otrębów pszennych
- ½ szklanki kiełków pszennych
- 1/3 szklanki migdałów w kawałkach lub w całości
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ szklanki miodu gryczanego
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki rodzynek bez pestek
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do ok. 150° C.
- Wymieszaj razem w misce: płatki owsiane, otręby, kiełki pszenne, migdały i cynamon. Miód i olej podgrzewaj w rondlu, aż pojawią się małe pęcherzyki.
- Przelej wszystko do zbożowej mieszanki, tak by składniki się połączyły. Rozłóż wszystko równomiernie na folii aluminiowej, w płytkim garnku lub na żeliwnej patelni. Piecz od 40 do 50 minut lub dopóki muesli nie zbrązowieje.
- W połowie czasu pieczenia dodaj rodzynki i wymieszaj. Jedz po wystygnięciu.
Więcej smacznych przepisów znajdziesz tutaj:
- Śniadanie dla biegacza: 11 prostych przepisów
- Pomysły na drugie śniadanie: 6 kanapek do zadań specjalnych
- Domowy baton energetyczny - przepis dla biegacza
RW 02/2010