Przepis na muesli. Zdrowe, domowe śniadanie biegacza

Dietetycy zapewniają, że kto je płatki zbożowe na śniadanie, ma szczuplejszą talię, niższy cholesterol i unormowany wskaźnik masy ciała (BMI) od osób, które jedzą tradycyjny poranny posiłek. Zobacz, jak ulepszyć swoją miskę muesli.

przepis na muesli, domowe muesli, jak zrobić muesli, jak jeść muesli shutterstock.com
Przygotuj sobie pyszną miskę muesli (fot. shutterstock.com).

Do płatków zbożowych dodaj orzechy włoskie i laskowe, bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, świeże lub suszone owoce zawierające witaminę C i A oraz przeciwutleniacze i kefir (lub jogurt pitny), który zwiększy odporność kości

Ile kalorii powinno mieć śniadanie?

Staraj się, by Twoim celem było mniej niż 200 kcal w porcji (to około ¾ szklanki płatków z dodatkami) i mniej niż 5 g tłuszczów nasyconych (bez tłuszczów nienasyconych). Jeśli zależy Ci na obniżeniu kilokalorii w śniadaniu, unikaj muesli z wiórkami kokosowymi lub olejkiem palmowym.

Szukaj słów „100% pełnoziarnisty”

Więcej przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, które przyczyniają się do powstania nowotworów, znajduje się w płatkach zbożowych zrobionych wyłącznie z pełnych ziaren, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, ryż brązowy, żyto.

Skontroluj zawartość cukru

Wybieraj płatki zbożowe, które mają mniej niż 16 g cukru (cztery łyżeczki) na 100 g produktu. Dzięki temu porcja zawiera więcej wartościowych węglowodanów ze zbóż.

Pilnuj ilość białka

Biegacz nie zbuduje mięśni dzięki węglowodanom. Najlepiej spożywać płatki zbożowe, które zawierają od 8 do 10 gramów białka. Zawartość białka zwiększysz po dodaniu do porcji mleka sojowego lub niskotłuszczowego. Czytaj też: Białko w diecie biegacza - ile jeść, skąd je brać?

Przepis na baton muesli

Składniki:

  • Dwie i pół szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • ½ szklanki kiełków pszennych
  • 1/3 szklanki migdałów w kawałkach lub w całości
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ szklanki miodu gryczanego
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki rodzynek bez pestek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do ok. 150° C.
  2. Wymieszaj razem w misce: płatki owsiane, otręby, kiełki pszenne, migdały i cynamon. Miód i olej podgrzewaj w rondlu, aż pojawią się małe pęcherzyki.
  3. Przelej wszystko do zbożowej mieszanki, tak by składniki się połączyły. Rozłóż wszystko równomiernie na folii aluminiowej, w płytkim garnku lub na żeliwnej patelni. Piecz od 40 do 50 minut lub dopóki muesli nie zbrązowieje.
  4. W połowie czasu pieczenia dodaj rodzynki i wymieszaj. Jedz po wystygnięciu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz tutaj:

RW 02/2010

REKLAMA
}