REKLAMA

Jak rafinowany cukier odbiera Ci siły w czasie biegu

Sięgając po słodzone rafinowanym cukrem produkty podczas biegania, bardziej sobie szkodzisz niż pomagasz - ostrzegają naukowcy. Zobacz, jak uzupełnianie energii takimi prostymi węglowodanami wpływa na Twoją formę i sylwetkę.

Jak rafinowany cukier odbiera Ci siły w czasie biegu Getty Images
fot. Getty Images

Kiedy jedna czwarta dziennej dawki energii pochodzi z rafinowanego cukru, to aż o ponad 50% zwiększa się ryzyko zawału serca – alarmują naukowcy. Według zaleceń dietetyków sportowych tylko 10% dobowego zapotrzebowania na energię może być zaspokajana za pomocą czystego cukru. Tymczasem, jak wynika z badań przeprowadzonych przez amerykańską agencję monitorowania zdrowia Centers for Disease Control and Prevention oraz niemiecki Instytut Roberta Kocha, źródłem aż 13% energii w diecie przeciętnego Europejczyka i Amerykanina jest właśnie cukier.

„Uważaj z nim przed samym biegiem – mówi dr Marek Szołtysik, ekspert od żywności i żywienia sportowego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Cukier powoduje wyrzut insuliny. W tym samym czasie uwalniane są zapasy glikogenu w mięśniach, a więc insulina rozłoży glukozę we krwi i przy okazji paliwo z glikogenu. Już po 2-3 kilometrach od startu poczujesz zatem nie przypływ, ale spadek mocy”.

Warto przeczytać: Cukier: czy „słodki zabójca” naprawdę jest niezdrowy?

Nie ma lepszego sposobu na zaprzepaszczenie efektów intensywnego treningu biegowego niż uzupełnienie wyciśniętego potu cukrem. Dlatego najpóźniej 30 minut po treningu zjedz bardziej wartościowe węglowodany złożone, by uzupełnić zapasy glikogenu, i białko dla zregenerowania mięśni. Badacze z University of Otago w Nowej Zelandii wzięli się za analizę badań o wpływie cukru na masę ciała. Wśród 8000 publikacji znaleźli 68, które dochodziły do podobnego wniosku: jeśli ograniczysz cukier, możesz zrzucić dodatkowe 0,8 kg nawet w ciągu 2 tygodni.

Badania realizowane w USA i w Anglii na 2770 ochotnikach wykazały, że pijący codziennie słodzone napoje mieli wyższe ciśnienie niż niepijący, i to bez względu na ich wskaźnik masy ciała BMI. Ci pierwsi, pijący cukier w płynie, przyjmują też o 397 kcal więcej niż ci drudzy.

Cukier rafinowany w wielkich ilościach czai się nie tylko w puszce coli, w której rozpuszczono około 10 jego kostek! Z pozoru niewinne produkty, np. tanie lody truskawkowe, zawierają aż 8 kostek cukru w 100 gramach; pitne jogurty owocowe też mają go sporo, bo około 4 kostek.

Zobacz także: Sól a zdrowie: cała prawda o działaniu sodu

RW 05/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA