Oliwę z oliwek znajdziemy w kuchniach wielu biegaczy – i bardzo dobrze, bo to jeden z najzdrowszych tłuszczów, jakie możemy jeść. „Oliwa z oliwek zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, więc jest bardzo dobra dla regeneracji” – mówi dr Simon Poole, współautor książki „The Olive Oil Diet”.
Oliwa z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia) to naturalny środek przeciwzapalny – badania wykazały, że ma pozytywny wpływ na przewlekłe i ostre stany zapalne. W 2009 r. odkryto, że oliwa pomaga komórkom wchłaniać cholesterol i przekształcać go w testosteron lepiej niż inne tłuszcze. Hormon ten wspomaga procesy naprawy mięśni, więc oliwa jest idealnym składnikiem posiłków po treningu.
Zobacz także: Oleje roślinne: płynne złoto w diecie biegacza
Oliwa z oliwek często jest jednak fałszowana lub nie trzyma standardów jakości. Zapamiętaj poniższe wskazówki, aby wiedzieć, na co zwrócić uwagę, kupując oliwę z oliwek.
Jak się upewnić, że kupujesz prawdziwą oliwę z oliwek
-
Wkładaj do koszyka oliwę z oliwek, które zostały zebrane i wytłoczone nie dalej niż rok temu – starsza oliwa mogła już stracić swój smak i cenne wartości. Sprawdź, gdzie rosły oliwki. Najlepiej jeśli pochodzą z jednego kraju, a nawet regionu.
-
Szukaj butelek z oznaczeniem P.D.O. (ang. protected designation of origin – chroniona nazwa pochodzenia) na etykiecie, jeśli jest dla Ciebie ważne, gdzie oliwa została wyprodukowana.
-
Kupuj oliwę w ciemnych butelkach. Jasne szkło powoduje, że oliwa pod wpływem światła utlenia się i traci swoje właściwości.
-
Aby maksymalnie wykorzystać właściwości przeciwzapalne oliwy, wybieraj tę tłoczoną z bardziej pieprznych, cierpkich i pikantnych odmian.
Jak oliwę z oliwek sprawdza tzw. ekspert?
1. Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek do kieliszka do wina.
2. Ogrzej oliwę, trzymając kieliszek w jednej dłoni i nakrywając go drugą.
3. Mieszaj oliwą przez minutę, kręcąc kieliszkiem, a następnie włóż do niego nos, aby poczuć jej zapach.