Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek i dlaczego warto jej używać?

Oliwa z oliwek ma tak pozytywny wpływ na nasze zdrowie i formę, że zaliczana jest nawet do tzw. superfoods. Znajdziesz ją bez trudu w niemal każdym sklepie spożywczym, ale jak wybrać taką, którą warto kupić? Oto kilka prostych wskazówek, które przydadzą Ci się podczas kolejnych zakupów - plus porównanie oliwy z oliwek z innym modnym obecnie tłuszczem - olejem kokosowym.

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek i dlaczego warto jej używać? Marian Weyo/shutterstock.com
fot. Marian Weyo/shutterstock.com

Oliwę z oliwek znajdziemy w kuchniach wielu biegaczy – i bardzo dobrze, bo to jeden z najzdrowszych tłuszczów, jakie możemy jeść. „Oliwa z oliwek zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, więc jest bardzo dobra dla regeneracji” – mówi dr  Simon Poole, współautor książki „The Olive Oil Diet”.

REKLAMA

Oliwa z oliwek extra virgin (z pierwszego tłoczenia) to naturalny środek przeciwzapalny – badania wykazały, że ma pozytywny wpływ na przewlekłe i ostre stany zapalne. W 2009 r. odkryto, że oliwa pomaga komórkom wchłaniać cholesterol i przekształcać go w testosteron lepiej niż inne tłuszcze. Hormon ten wspomaga procesy naprawy mięśni, więc oliwa jest idealnym składnikiem posiłków po treningu.

Zobacz także: Oleje roślinne: płynne złoto w diecie biegacza

Oliwa z oliwek często jest jednak fałszowana lub nie trzyma standardów jakości. Zapamiętaj poniższe wskazówki, aby wiedzieć, na co zwrócić uwagę, kupując oliwę z oliwek.

Jak się upewnić, że kupujesz prawdziwą oliwę z oliwek

  • Wkładaj do koszyka oliwę z oliwek, które zostały zebrane i wytłoczone nie dalej niż rok temu – starsza oliwa mogła już stracić swój smak i cenne wartości. Sprawdź, gdzie rosły oliwki. Najlepiej jeśli pochodzą z jednego kraju, a nawet regionu.

  • Szukaj butelek z oznaczeniem P.D.O. (ang. protected designation of origin – chroniona nazwa pochodzenia) na etykiecie, jeśli jest dla Ciebie ważne, gdzie oliwa została wyprodukowana.

  • Kupuj oliwę w ciemnych butelkach. Jasne szkło powoduje, że oliwa pod wpływem światła utlenia się i traci swoje właściwości.

  • Aby maksymalnie wykorzystać właściwości przeciwzapalne oliwy, wybieraj tę tłoczoną z bardziej pieprznych, cierpkich i pikantnych odmian.

Jak oliwę z oliwek sprawdza tzw. ekspert?

1. Wlej niewielką ilość oliwy z oliwek do kieliszka do wina.

2. Ogrzej oliwę, trzymając kieliszek w jednej dłoni i nakrywając go drugą.

3. Mieszaj oliwą przez minutę, kręcąc kieliszkiem, a następnie włóż do niego nos, aby poczuć jej zapach.

REKLAMA

REKLAMA

4. Teraz weź łyk i zrób niespieszny wdech przez nos, pozwalając aromatowi rozejść się po podniebieniu.

5. Powiedz coś nie do zniesienia, na przykład: „Ten olejek ma czarująco piżmową, aromatyczną jakość”, i zignoruj szyderstwa tych, którzy Cię nie doceniają.

Oliwa z oliwek vs olej kokosowy

Jak oliwa z oliwek wypada na tle swojego modniejszego obecnie rywala?

Zawartość w 1 łyżce

Olej kokosowy extra virgin

Oliwa z oliwek extra virgin

Tłuszcze jednonienasycone

6% (0,1 g)

78% (11 g)

Tłuszcze wielonienasycone

2% (0,25 g)

8% (1 g)

Dowody na korzystny wpływ na serce

ograniczone

liczne i solidne

Nadaje się do:

lekkiego podsmażania, pieczenia w niskich temperaturach, sosów

pieczenia, smażenia, prażenia, dressingów do sałatek

Tłuszcze nasycone

92% (13 g)

8% (1 g)

Kalorie

130

120

Tłuszcze łącznie

14 g

14 g

Werdykt RW

Zwycięzca: oliwa z oliwek! Dzięki większej ilości zdrowych tłuszczów i lepiej udokumentowanym właściwościom prozdrowotnym, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia bije na głowę olej kokosowy.

Warto przeczytać: Tłuszcze nasycone: czy zdrowe dla biegacza?

RW 09-10/2020

Zobacz również:
Co łączy jogę i szybkość? Biegacze. Jak się okazuje - nie po raz pierwszy zresztą - praktykowanie pozycji jogi przynosi ciału człowieka korzyści, które przekładają się na lepsze wyniki, a także oznaczają mniej kontuzji i jeszcze więcej przyjemności z biegania.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA