Biegacze czasami wpadają w pułapkę. Myślą: biegam 100 kilometrów w tygodniu, robię podbiegi, skipy, rytmy – to mogę jeść WSZYSTKO. Efekt jest taki, że zamiast chudnąć tyją. Niestety, nie wystarczy tylko dużo ćwiczyć, by być szczupłym.
Dr Agnieszka Jarosz z Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w Instytucie Żywności i Żywienia proponuje 8 prostych zasad, które pozwolą schudnąć każdemu. Paradoksalnie łatwiej mają osoby, które zaczynają trenować z dużą nadwagą – na efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Trudniej jest zrzucić te ostatnie 2-3 kg, żeby osiągnąć wymarzoną wagę. Dr Jarosz tłumaczy, jak mądrze liczyć kalorie, zmienić nawyki żywieniowe i cieszyć się z jedzenia pełnowartościowych, ale nietuczących posiłków.
Reguła 1: Nie podjadaj między posiłkami
Nie podjadaj, ale też nie rób długich przerw między posiłkami. Bardzo ważne jest, by wyznaczyć stałe pory posiłków. „Jeżeli jesz rzadko, organizm nie wie, kiedy dostanie następną porcję jedzenia, więc zaczyna kumulować energię. Nie ma tutaj miejsca na planowanie. W tym wypadku myśli za nas ciało – z fizjologią nie wygramy, dlatego nie należy głodzić organizmu. Jeżeli jesz co 3,5-4 godziny, to masz szansę najwięcej schudnąć” – wyjaśnia dr Jarosz.
Biegacze często chudną, nawet gdy nie zmienili ilości ani jakości spożywanych posiłków, lecz tylko dbają o stałe pory jedzenia. Tutaj rządzi fizjologia, a nie umysł. Badania pokazują, że Polacy rzadko sięgają po zdrowe przekąski, choć w ostatnich latach zwiększyła się świadomość i wiedza na temat zdrowej żywności. Dużo łatwiej jest zjeść batonika, krakersy niż np. surowe warzywa. Dlatego regularne pory posiłków pomogą schudnąć tylko tym, którzy rzeczywiście będą się zdrowo odżywiać.
To działa: „Mitem jest to, że nie można jeść po 18. Trzeba natomiast przestrzegać zasady, by ostatni posiłek zjeść na 2 godziny przed położeniem się spać” – przekonuje dr Jarosz. Zasada jest prosta: jesz, kiedy czujesz głód. Nigdy nie głodź organizmu. Zerknij na dwa przykłady czasu posiłków (poniżej) i wybierz odpowiedni dla siebie.
Scenariusz I |
Scenariusz II |
8:00 – śniadanie 12:00 – obiad 16:00 – podwieczorek 20:00 – kolacja |
7:00 – śniadanie 10:00 – II śniadanie 13.30 – lunch 17.30 – obiad 21.30 – lekka kolacja |