Marokański jogurt
Jeśli jesz jogurt tylko na śniadanie ze swoim muesli, sporo tracisz. Ten dip, bogaty we wzmacniające układ odpornościowy i usprawniające pracę jelit probiotyki, świetnie pasuje do kebabów, falafeli i domowych klopsików z indyka. Przepis na marokański jogurt jest banalnie prosty, a zrobisz go w kilka minut.
Wartości odżywcze: kaloryczność - 94 kcal, białko - 5 g, węglowodany - 12 g, tłuszcz - 3 g
Porcje: 8
Składniki:
- 150 g pasty harissa albo pasty do marokańskiego tadżinu
- 500 g naturalnego jogurtu greckiego
- 3 łyżki płynnego miodu
- sok z 2 cytryn
- pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
-
Umieść pastę harissa lub do tadżinu w miseczce i stopniowo dodawaj do niej jogurt, miksując dokładnie oba składniki.
-
Dodaj miód, sok z cytryny i znów całość dobrze zmieszaj.
-
Dodaj kolendrę (zostaw trochę na przybranie) i mieszaj dalej.
-
Dopraw do smaku i posyp z wierzchu pozostałą kolendrą. Jeśli Twój jogurt jest świeży, możesz przechowywać dip w szczelnym pojemniku w lodówce przez tydzień.