Jaki dip do przekasek? 4 przepisy na lekkie i zdrowe sosy na zimno

Uwielbiamy hummus, ale to niejedyny sposób na to, żeby marchewkowe słupki i inne zdrowe przekąski bardziej nam smakowały. Oto przepisy na cztery znakomite dipy, które nie tylko sprawią radość kubkom smakowym, ale też przyniosą pewne korzyści reszcie Twojego ciała.

Jaki dip do przekasek? 4 przepisy na lekkie i zdrowe sosy na zimno Mitch Payne
fot. Mitch Payne

Marokański jogurt

Jeśli jesz jogurt tylko na śniadanie ze swoim muesli, sporo tracisz. Ten dip, bogaty we wzmacniające układ odpornościowy i usprawniające pracę jelit probiotyki, świetnie pasuje do kebabów, falafeli i domowych klopsików z indyka. Przepis na marokański jogurt jest banalnie prosty, a zrobisz go w kilka minut.

Wartości odżywcze: kaloryczność - 94 kcal, białko - 5 g, węglowodany - 12 g, tłuszcz - 3 g

Porcje: 8

Składniki:

  • 150 g pasty harissa albo pasty do marokańskiego tadżinu
  • 500 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • sok z 2 cytryn
  • pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umieść pastę harissa lub do tadżinu w miseczce i stopniowo dodawaj do niej jogurt, miksując dokładnie oba składniki.

  2. Dodaj miód, sok z cytryny i znów całość dobrze zmieszaj.

  3. Dodaj kolendrę (zostaw trochę na przybranie) i mieszaj dalej.

  4. Dopraw do smaku i posyp z wierzchu pozostałą kolendrą. Jeśli Twój jogurt jest świeży, możesz przechowywać dip w szczelnym pojemniku w lodówce przez tydzień.

Jaki dip do przekasek? 4 przepisy na lekkie i zdrowe sosy na zimno Mitch Payne
fot. Mitch Payne

Wędzony sos romesco

To pyszny dodatek do placuszków z cukinii, do tego pełen witamin C i E, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, więc  nie tylko świetnie smakuje, ale jednocześnie chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się. Wędzony sos romesco według tego przepisu przygotujesz w kilka chwil.

Wartości odżywcze: kaloryczność - 221 kcal, białko - 7 g, węglowodany - 15 g, tłuszcz 17 - g

Porcje: 8

Składniki:

  •  2 słoiki (po 450 g) grillowanej lub pieczonej czerwonej papryki
  •  3 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  •  1 łyżka koncentratu pomidorowego
  •  4 łyżki octu winnego sherry
  •  2 łyżki wędzonej papryki
  •  2 łyżki pieprzu cayenne
  •  50 g bułki tartej
  •  75 g blanszowanych migdałów
  •  100 ml oliwy z oliwek
  •  sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Odsącz grillowaną paprykę (jeśli są w oliwie z oliwek, zachowaj ją na później) i umieść w blenderze ze wszystkimi pozostałymi składnikami oprócz oliwy.

  2. Miksuj, aż zacznie tworzyć się pasta, ale zatrzymaj się, zanim otrzymasz purée; zostaw w niej trochę kawałków papryki.

  3. Kiedy konsystencja dipu będzie Ci odpowiadała, powoli skrop go oliwą z oliwek (lub oliwą zachowaną ze słoików), dopraw do smaku i dobrze całość wymieszaj.

Jaki dip do przekasek? 4 przepisy na lekkie i zdrowe sosy na zimno Mitch Payne
fot. Mitch Payne

Tajska salsa

Słodki i pikantny, innowacyjny wariant słynnego meksykańskiego sosu jest pełen likopenu – doskonale znanego z tego, że zmniejsza ryzyko chorób serca. Świetnie się sprawdzi również jako marynata do kurczaka lub tofu.

Wartości odżywcze: kaloryczność - 35 kcal, białko - 1 g, węglowodany - 7 g, tłuszcz - 3 g

Porcje: 8

Składniki:

  •  1 łyżka tajskiej pasty z czerwonego curry
  •  1 łyżka pomidorowego purée
  •  120 ml octu słodowego
  •  sok z 3 limonek
  •  po 1 łyżce mielonego kminku, kolendry i cynamonu
  •  3 cebule szalotki, drobno posiekane
  •  2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  •  ½ puszki krojonych pomidorów
  •  30 g liści kolendry, drobno posiekanych
  •   sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Po prostu zmiksuj wszystkie składniki (oprócz posiekanych pomidorów i kolendry) w blenderze, aż będą dobrze wymieszane. Następnie dodaj pomidory i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  2. Dopraw do smaku, dodaj kolendrę i gotowe. Jeśli dip Ci zostanie po posiłku, możesz trzymać go w lodówce do trzech dni.

Jaki dip do przekasek? 4 przepisy na lekkie i zdrowe sosy na zimno Mitch Payne
fot. Mitch Payne

Baba ghanoush

Ten turecki dip jest nie tylko źródłem błonnika, ale też ma mniej kalorii niż jego kuzyn na bazie ciecierzycy. Dodatkowo bakłażan jest bogaty w przeciwutleniacze i związki zwiększające odporność.

Wartości odżywcze: kaloryczność - 243 kcal, białko - 5 g, węglowodany - 6 g, tłuszcz - 22 g

Porcje: 8

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 3 łyżeczki rozgniecionego czosnku
  • 120 ml tahini
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • zielona pietruszka, posiekana
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Podpiekaj bakłażany na grillu lub płycie grzejnej, aż będą całkowicie czarne i zaczną się na nich tworzyć pęcherze.

  2. Włóż bakłażany do plastikowej torebki i zamknij ją szczelnie. Gdy ostygną, obierz je (skóra powinna łatwo schodzić) i wrzuć miąższ do blendera. Dodaj purée z czosnku, tahini i zmiksuj.

  3. Nie wyłączając blendera, powoli wlewaj olej, aż masa stanie się gładka, ale nie rzadka.

  4. Dodaj natkę pietruszki, zachowując jej trochę na koniec do posypania dipu, dopraw do smaku i wymieszaj wszystko łyżką. Może stać w lodówce do trzech dni.

Zobacz także: 5 prostych patentów na gotowanie w wersji light

RW 11-12/2021

Zobacz również:
REKLAMA
}