REKLAMA

Jakie mięso będzie odpowiednie dla biegacza? Praktyczne wskazówki

Spożywanie dużej ilości białka kojarzy nam się głównie z treningiem siłowym i budowaniem masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że w treningu wytrzymałościowym, do którego oczywiście zalicza się bieganie, białko także odgrywa istotną rolę, zwłaszcza w posiłkach spożywanych po aktywności fizycznej. Dziś omówimy pokrótce rolę protein z punktu widzenia organizmu biegacza, a następnie zastanowimy się nad ich optymalnym źródłem w jadłospisie.

shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Białko w treningu wytrzymałościowym

Dla biegacza zwykle podstawowe paliwo stanowią węglowodany,  głównie o niskim indeksie glikemicznym, pozyskiwane na przykład ze świeżych warzyw, kasz czy produktów pełnoziarnistych. Osoby aktywne fizycznie, które ćwiczą przede wszystkim wytrzymałościowo, nie powinny bagatelizować roli białka, zwłaszcza w posiłkach potreningowych.

Bieganie stymuluje utlenianie aminokwasów, które w trakcie długotrwałego wysiłku mogą stanowić dodatkowe źródło energii. Z tego powodu niedobór protein może doprowadzić do spadku wydolności podczas treningu. Białko odgrywa istotną rolę w regeneracji mięśni po aktywności fizycznej. Dzięki niemu organizm może szybciej poradzić sobie z mikrouszkodzeniami.

Kluczowe zalety mięsa indyczego

Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka. Jest to około 17 g w 100 g mięsa1. Na tym nie kończą się jego zalety. Organizm biegacza potrzebuje sporo cennych substancji odżywczych, aby zachować dobrą kondycję i wydolność. Doktor inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk oraz ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, zauważa, że indyk jest także źródłem witamin: B3, B6, B12, D oraz minerałów: potasu, cynku i fosforu.

Soczyste i delikatne mięso indycze ma także bogate walory smakowe. Można przyrządzać je na wiele sposobów, na przykład piekąc, gotując na parze czy smażąc z niewielką ilością tłuszczu. Indyk świetnie komponuje się z brązowym ryżem, kaszą i pełnoziarnistym makaronem, a także warzywami, czyli ważnymi dla sportowca źródłami węglowodanów.

Białko roślinne a aktywność fizyczna

Mając wiedzę na temat znaczenia białka w treningu wytrzymałościowym, warto zastanowić się nad jego optymalnym źródłem w diecie. Coraz popularniejsze stają się ostatnio diety wegetariańskie i wegańskie – czy warto więc postawić na roślinne źródło białka?

Okazuje się, że nie musi to być korzystne rozwiązanie. Białko roślinne nie jest pełnowartościowe, bo produkty tego pochodzenia nie dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nie jest on w stanie wytworzyć samodzielnie2. Dlatego w przypadku diety wegetariańskiej lub wegańskiej konieczne jest komponowanie posiłków z dużo większą uwagą.

Białko znajdziemy między innymi w nabiale czy w jajkach. W dłuższej perspektywie jednak trudno wyobrazić sobie opieranie diety wyłącznie na tych produktach. Z tego względu bardzo interesującą propozycją dla biegaczy i innych sportowców jest czerpanie białka na przykład z mięsa indyczego, które dodatkowo zawiera wiele witamin.


1 M. Michalczuk, A. Siennicka, Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu, „Przegląd hodowlany” 2010, nr 11.

2 M Hoffmann,. M. Górnicka, H. Jędrzejczyk, Zamienniki białka zwierzęcego - technologia, wartość odżywcza, możliwości wykorzystania. Część I. Nietradycyjne źródła białka - produkty sojowe fermentowane. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2009, nr1, s 75-80.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA