Dieta na szybki bieg
- Kawa. Biegacze, którzy wypili kawę na godzinę przed treningiem, osiągnęli lepszy wynik – wynika z badań opublikowanych w "Journal of Sports Science" (czytaj też: Kofeina w treningu biegacza: Wpływ kawy na formę). Przed startem odstaw kawę na 1,5 tygodnia, aby zaskoczyć organizm dawką kofeiny tuż przed biegiem. Tygodniowa dawka: 6 filiżanek.
- Arbuz. Cytrulina, czyli aminokwas zawarty w arbuzie, zwiększa wydolność mięśni – twierdzą hiszpańscy naukowcy z University of Cordoba. Tygodniowa dawka: 3 x 300 g.
- Buraki. Biegacze, którzy przed startem zjedli pieczone buraki, przebiegli 5 km o 5% szybciej niż ci, którzy jedli żurawinę – dowodzą naukowcy z St Louis University. Tygodniowa dawka: 3 sztuki.
- Otręby pszenne. Betaina wspomaga prawidłowe funkcjonowanie komórek i zapobiega odwodnieniu organizmu – odkryli naukowcy z College of New Jersey. Tygodniowa dawka: 2 x 30 g.
Jedzenie na regenerację mięśni:
- Chudy twaróg. Ma wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka o bardzo wysokiej wartości biologicznej, dzięki czemu efektywnie zregeneruje mięśnie po intensywnych treningach. Tygodniowa dawka: 3 x 200 g.
- Mleko czekoladowe. Naukowcy z University of Connecticut odkryli, że biegaczom, którzy na 45 minut przed treningiem piją odtłuszczone mleko czekoladowe, poprawia się zdolność organizmu do syntezy białka nawet do 3 godzin po biegu. Tygodniowa dawka: 2 x 330 ml.
- Szpinak. Redukuje zapotrzebowanie mięśni na tlen potrzebny do wzmożonego wysiłku mięśni do 5%. Tygodniowa dawka: 2 x 300 g.
- Bataty. Mają niski indeks glikemiczny i wspomagają pracę mięśni. Tygodniowa dawka: 3 sztuki
- Migdały. Jedno z lepszych źródeł witaminy E. Silnie działający antyoksydant pomaga zapobiegać uszkodzeniom mięśni po wzmożonym wysiłku. Tygodniowa dawka: 3 x 1 garść.
- Jajka. Ich białko jest najlepiej przyswajalne – tuż za białkiem mleka matki. Mają wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebują mięśnie do regeneracji. Jedno jajko to ok. 10% dziennego zapotrzebowania na białko osoby o średniej wadze ciała. Tygodniowa dawka: 3-6 szt.
- Granat. W jego soku jest elagitanina – polifenol, który redukuje stany zapalne i bóle mięśni – twierdzą naukowcy z University of Texas. Tygodniowa dawka: 3 x 200 ml soku.
Czytaj więcej: Co jeść po bieganiu? Dieta na szybką regenerację mięśni
RW 01-02/2013