Zamiast przezroczystych pomidorów bez smaku czy faszerowanych chemią warzyw z Holandii, kup lepiej uprawianą w Polsce dynię. Można ją określić królową jesiennych warzyw, ale ten tytuł należy się dyni nie tylko z racji pięknego koloru i imponujących rozmiarów, lecz za to, co kryje wewnątrz.
Zobacz też: Hity z warzywniaka, czyli owoce i warzywa na jesień
Wiele osób uważa, że dynia sprawdza się najwyżej jako ozdoba. Pozory jednak mylą. Warzywa z rodziny dyniowatych (takie jak patison, cukinia czy najpopularniejsza w Polsce dynia zwyczajna) zapewniają potężną dawkę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, przyspieszają regenerację, a także pomagają w walce z przeziębieniem. Atutem dyni jest również niska wartość kaloryczna (16 kcal w 100 g).
"Dynia to prawdziwy »supermarket odżywczy«. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako posiłek po biegu" - twierdzi Ryszard Ropiak, zawodnik klubu Kurpie Myszyniec, wicemistrz Polski weteranów w maratonie i wicemistrz Polski masters na 10 km.
Nie ma nic lepszego niż miska gorącej zupy z dyni (zobacz, jak przyrządzić pyszną i zdrową domową zupę - nie tylko z dyni) po chłodnej pięciokilometrówce. Pomoże się rozgrzać, nawodnić i obroni przed chorobami.
Rozgrzej się po treningu
Lekarze uważają, że w zimie na działanie wirusów jesteśmy najbardziej podatni na godzinę po treningu. Wszystko to z powodu osłabienia układu odpornościowego. Dlatego dynia może być świetnym posiłkiem regeneracyjnym dla biegaczy.
Porcja (250 ml) zupy z dyni dostarcza 145% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Zapewnia także 1/3 niezbędnej dawki witaminy C. Beta-karoten jest przetwarzany przez organizm w witaminę A, dzięki której błony śluzowe pracują poprawnie. A zdrowe błony śluzowe pokrywające wnętrze ust i nosa to mocna pierwsza linia frontu przeciwko infekcjom.
Komentarze
maniurka43, 2015-07-07 14:20:17
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?