Dlaczego warto jeść dynię? Wartości odżywcze i przepisy na dania z dyni

Dynia, która dzięki importowi do Polski święta Halloween robi jesienią prawdziwą furorę, to bomba witamin i przeciwutleniaczy. Pomaga się nawodnić, chroni przed infekcjami i wspiera regenerację. Zobacz, jak przyrządzić idealne dla biegacza, zdrowe danie z dynią w roli głównej.

Wartości odzywcze dyni Todd Huffman
Dynia to nie tylko dobry rekwizyt na Halloween - to także świetne uzupełnienie Twojego jesiennego jadłospisu (fot. Todd Huffman).

Zamiast przezroczystych pomidorów bez smaku czy faszerowanych chemią warzyw z Holandii, kup lepiej uprawianą w Polsce dynię. Można ją określić królową jesiennych warzyw, ale ten tytuł należy się dyni nie tylko z racji pięknego koloru i imponujących rozmiarów, lecz za to, co kryje wewnątrz.

REKLAMA

Zobacz też: Hity z warzywniaka, czyli owoce i warzywa na jesień

Wiele osób uważa, że dynia sprawdza się najwyżej jako ozdoba. Pozory jednak mylą. Warzywa z rodziny dyniowatych (takie jak patison, cukinia czy najpopularniejsza w Polsce dynia zwyczajna) zapewniają potężną dawkę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, przyspieszają regenerację, a także pomagają w walce z przeziębieniem. Atutem dyni jest również niska wartość kaloryczna (16 kcal w 100 g).

"Dynia to prawdziwy »supermarket odżywczy«. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako posiłek po biegu" - twierdzi Ryszard Ropiak, zawodnik klubu Kurpie Myszyniec, wicemistrz Polski weteranów w maratonie i wicemistrz Polski masters na 10 km.

Nie ma nic lepszego niż miska gorącej zupy z dyni (zobacz, jak przyrządzić pyszną i zdrową domową zupę - nie tylko z dyni) po chłodnej pięciokilometrówce. Pomoże się rozgrzać, nawodnić i obroni przed chorobami.

Rozgrzej się po treningu

Lekarze uważają, że w zimie na działanie wirusów jesteśmy najbardziej podatni na godzinę po treningu. Wszystko to z powodu osłabienia układu odpornościowego. Dlatego dynia może być świetnym posiłkiem regeneracyjnym dla biegaczy.

Porcja (250 ml) zupy z dyni dostarcza 145% dziennego zapotrzebowania na beta-karoten. Zapewnia także 1/3 niezbędnej dawki witaminy C. Beta-karoten jest przetwarzany przez organizm w witaminę A, dzięki której błony śluzowe pracują poprawnie. A zdrowe błony śluzowe pokrywające wnętrze ust i nosa to mocna pierwsza linia frontu przeciwko infekcjom.

REKLAMA

REKLAMA

Paradoksalnie, biegając zimą, łatwo jest się odwodnić. W grubym, chroniącym przed mrozem ubraniu pocimy się, choć nie odczuwamy utraty płynów. Tutaj z pomocą przyjdzie sok z dyni, który zapewnia sporą dawkę potasu.

"Najwięcej potasu zawierają dynie z gatunku dyni zwyczajnej" - mówi dr Agnieszka Nawirska-Olszańska, autorka książki Przydatność owoców dyni jako surowca do przetwórstwa spożywczego. - "Ten elektrolit pomaga w regulowaniu poziomu płynów w organizmie. Niestety, podczas pocenia się tracimy go naprawdę sporo".

Remedium na wychłodzenie organizmu jesienią i zimą może być dawka węglowodanów i witamin zawarta w prostym daniu z dyniowych kostek, które polecamy na końcu.

I jeszcze ciekawostka: czy wiesz, że dynia ma w Polsce swoje święto? Festiwal Dyni odbywa się już od kilku lat jesienią w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego.

Co można zrobić z dyni?

Dynię można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zacznijmy od znalezienia odpowiedniej. Szukaj solidnej, ciężkiej dyni z suchą skórką, bez pęknięć i siniaków.

Zwróć uwagę na to, żeby skórka nie świeciła - w przeciwnym wypadku prawdopodobnie została zerwana za wcześnie. Dynię należy przechowywać w zimnym, suchym miejscu (ale nie w lodówce).

Jak przyrządzać dynię? Można ją gotować na parze lub klasycznie, podsmażyć albo podgrzewać w mikrofali, ale eksperci są zgodni, że pieczenie jest najlepszym sposobem na utrzymanie jak największej ilości składników odżywczych. Przed włożeniem do piekarnika dynię możesz przekłuć w kilku miejscach.

Spróbuj też przepisu na Soczewicę curry z dynią oraz Kurczaka curry z dynią 

REKLAMA

Lepiej jednak przekroić ją na pół, usunąć nasiona i delikatnie zrosić oliwą z oliwek. Następnie ułóż ją w naczyniu żaroodpornym rozciętą stroną do dołu, zalej wodą (na wysokość ok. pół centymetra) i piecz w temp. 200 st. C, aż zmięknie (ok. 45 minut). Jeżeli zależy Ci na czasie, pokrój dynię w 2-centymetrową kostkę - wtedy czas pieczenia skraca się do 15-25 minut. Opcja superszybka to dynia z mikrofalówki, gotowa w 15 minut. Dodaj do niej ulubione przyprawy, ale uważaj, by nie zabić jej delikatnego smaku.

Gatunki dyni

  • Dynia makaronowa - to odmiana dyni zwyczajnej. Wysoka zawartość beta-karotenu oraz potasu i wapnia czyni ją bardzo wartościowym posiłkiem. Bogata w skrobię i pektyny, które niwelują trujące substancje w organizmie.
  • Ambar - dynia olbrzymia. Ma wiele wartościowych składników odżywczych oraz witaminy C, co zimą ma kluczowe znaczenie. Świetna do jedzenia na surowo oraz przetwarzania. Bogata w potas, który wspomaga mięśnie.
  • Dynia hokkaido - nowość na polskim rynku. Stosunkowo niewielka, z delikatną skórką. Bardzo szybko można ją rozgotować, dlatego dobrym pomysłem jest przygotowanie z niej przecieru lub gulaszu. Ma wiele witamin z grupy B.

Przepis na kostki z dyni ze słonecznikiem

Składniki dla 4 osób:

  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  • 2-3 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 kilogramowa dynia, obrana, pokrojona w kostkę, bez nasion
  • sól i pieprz cayenne do smaku
  • 3 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 1/2 szklanki suszonych jagód lub parmezan

Przygotowanie:

  1. Upraż nasiona słonecznika na patelni (bez tłuszczu - musisz często mieszać).
  2. Podgrzej oliwę, a następnie podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Następnie dodaj dynię.
  3. Dopraw solą i pieprzem cayenne.
  4. Duś całość, aż dynia zmięknie, udekoruj słonecznikiem i pietruszką. Opcjonalnie możesz też do tego wykorzystać żurawinę, jagody lub parmezan.

Wartość odżywcza: kalorie - 270 kcal, białko - 5 g węglowodany - 36 g, tłuszcze - 15 g

RW 11/2011

Zobacz również:
W biegu na 5 kilometrów nie ma czasu na naprawianie błędów: od samego startu trzeba mieć wszystko pod kontrolą. Dlatego przygotowania do tego dystansu musisz potraktować poważnie, jeśli masz ambicje wykręcić naprawdę dobry czas. Oto kluczowe elementy treningu dla szybkiego biegania „piątki”. Uwaga! Jako efekty uboczne mogą pojawić się większa efektywność i lekkość biegu na innych dystansach.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA